Nieuws

Met spoed gezocht in omgeving Zwolle: woonruimte voor gewonde Oekraïense militairen

Gewonde Oekraïense soldaten krijgen behandeling in Nederland
Gewonde Oekraïense soldaten krijgen behandeling in Nederland © stichting Myzwolle
Heb je nog een vakantiehuis of stacaravan die je amper gebruikt, of een leegstaande verdieping of kamer? Misschien is dat wel een geschikte tijdelijke woonplek voor militaire patiënten uit Oekraïne. Een aantal gewonde soldaten kan worden behandeld in Isala in Zwolle, maar voorwaarde is wel dat ze niet verder dan 25 kilometer van het ziekenhuis wonen.
De ziekenhuizen in Oekraïne zijn overvol. Voor militairen die zwaargewond raken is wel acute zorg beschikbaar, maar langduriger behandelingen zijn niet mogelijk. Kogels of bomaanslagen veroorzaken enorme schade aan organen en ledematen, en vaak zijn amputaties noodzakelijk. De soldaten hebben na de acute ingreep vrijwel altijd nog meerdere operaties nodig en een intensief revalidatietraject.

Behandeling starten

Vanuit Oekraïne komen deze gewonden terecht in ziekenhuizen in heel Europa. Ook in Nederland zijn al bijna honderd Oekraïense militairen onder behandeling. De stichting NL4UA Netherlands for Ukraine Foundation coördineert de opvang. Isala in Zwolle wil ook patiënten opnemen, maar dan moeten die wel in de buurt van het ziekenhuis wonen, anders kan de behandeling niet starten.
De Zwolse hulporganisatie Myzwolle zoekt daarom op korte termijn huisvesting voor in eerste instantie twee gewonde soldaten, en op termijn nog zes tot acht plekken. Voor een deel van de gewonden is een rolstoeltoegankelijke woning nodig. Soms is woonruimte voor één persoon voldoende, maar vaak moet er ook plek zijn voor een begeleider.
Verwondingen door explosies vergen vaak een lange intensieve behandeling
Verwondingen door explosies vergen vaak een lange intensieve behandeling © stichting Myzwolle

Alles wordt geregeld

De behandelperiode duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden. De huiseigenaar hoeft alleen woonruimte ter beschikking te stellen. De NL4UA regelt verder alles rond de patiënt, zoals registratie, verzekering, vertaling en het oplossen van problemen. Om gebruik te kunnen maken van een vervoersregeling mag de patiënt niet verder dan 25 kilometer van het ziekenhuis wonen.
Arjan Biel van Myzwolle wil zo snel mogelijk onderdak vinden voor deze militairen: "Isala wil deze mensen helpen, maar een huis in de buurt is wel voorwaarde om te kunnen starten met de medische behandeling. Dus heb je een vakantiewoning, die je niet vaak gebruikt, een stacaravan, een kamer, een leegstaand pand, of een ander goed idee, meld je dan bij ons!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.