nieuws

Liquidatie Joey Moes (24) in Enschede: politie heeft nog veel vragen

De 24-jarige Joey Moes werd vorig jaar 17 december aan de Zonstraat in Enschede van dichtbij in zijn hoofd geschoten. Moes overleed korte tijd later. De politie vraagt deze week in de opsporingsprogramma's Onder de Loep en Opsporing Verzocht om informatie om de zaak op te lossen. Er is een beloning uitgeloofd van 10.000 euro.
Moes was verwikkeld in een drugsruzie toen hij stierf. In het najaar van 2014 had hij aan een afnemer in Duitsland 4 kilo speed geleverd voor 4.000 euro. Maar de speed bleek versneden en van slechte kwaliteit. De afnemer wilde zijn geld terug of nieuwe -goede- drugs.
Moes zelf had de speed gekocht van bekenden van zijn vaste leverancier. Tussen de afnemer in Duitsland, Moes en de leveranciers van Moes werd onderling druk uitgeoefend. Hoewel de partij slechte drugs achter de rug van de vaste leverancier om aan Moes was geleverd, wilde de leverancier helpen de zaak op te lossen.

SMS-bericht van onbekend nummer

Op 17 december had de leverancier via WhatsApp rond 22.00 uur 's avonds een afspraak met Moes. Rond dat tijdstip kreeg hij van een onbekend nummer een sms-bericht dat hij naar de Lidl aan de Zonstraat in Enschede moest komen. Het bericht was ondertekend door zijn vaste leverancier.
Moes ging erheen en werd van korte afstand in zijn hoofd geschoten. De schutter rende weg via de Rigelstraat. De vriendin van Moes hoorde knallen en ging kijken. Ze trof Moes zwaargewond aan in de Zonstraat. Hij overleed kort daarna.

Aanhoudingen

Nog dezelfde avond zijn in Amsterdam drie mannen aangehouden, onder wie de vaste leverancier. Twee mannen werden al vrij snel vrijgelaten. De leverancier bleef langer vastzitten. Hij heeft altijd ontkend dat hij op Moes heeft geschoten. Vorige week is zijn voorlopige hechtenis geschorst, maar hij blijft hoofdverdachte.
De leverancier had op 17 december 's middags in Enschede een simkaart voor een tweede telefoon gekocht. Via die telefoon is 's avonds het sms-bericht aan Moes gestuurd. De Leverancier verklaart dat hij die telefoon aan ene Sam uit Amsterdam had gegeven. Die Sam zou tijdelijk in een zijstraat van de Europalaan verblijven. Van die Sam is een compositietekening gemaakt. Wie herkent hem? Wie weet waar hij nu is?

Sam

Sam is volgens de verklaring van de leverancier ongeveer 1.85 meter lang, heeft een klein gezicht, een soort babyface met donkerblond gekruld haar. Hij heeft volgens de verklaring kleine oren, een kleine neus en smalle lippen.

Leverancier

De leverancier is een inmiddels 31-jarige getinte man. Hij is 1.74 meter lang en hij droeg op 17 december overdag een witte broek met een donker gemêleerd vest. De witte broek moet zijn opgevallen omdat het winter was. 's Avonds, na de liquidatie van Moes, is hij in Amsterdam door bewakingscamera's vastgelegd. Hij was toen omgekleed en droeg een glimmend trainingsjack met witte strepen, een zwart t-shirt en een spijkerbroek.
De leverancier was in de uren vóór de liquidatie in een flat aan de Beneluxlaan in Enschede en in de omgeving van die flat, niet ver van de plek waar Sam verbleef. De politie zoekt getuigen die de ontmoeting van de leverancier met Sam hebben gezien.

Wapen

Het wapen dat is gebruikt is nog altijd spoorloos. Het is een opmerkelijk wapen, namelijk een dubbelloops jachtgeweer met afgezaagde loop. Mogelijk is het door de dader weggegooid. Wie heeft een wapen gezien? Mogelijk dat iemand het al gevonden heeft, maar zich niet realiseert dat het wapen is gebruikt voor de liquidatie van Moes.

Explosie

De vriendin van Moes wordt zes maanden na zijn dood in juni opgeschrikt door een explosie in een auto. Het gaat om de auto van haar nieuwe vriend. De auto ontplofte aan de Lattropbrink in Enschede. De politie onderzoekt de zaak, maar heeft tot nu toe nog geen aanwijzing gevonden dat de explosie direct te maken heeft met de liquidatie van Moes.

Beloning van 10.000 euro

Alle informatie over de zaak kan worden door gegeven aan de politie. Bel de politie met uw tips op 0800 – 6070. Anoniem bellen kan via 0800 – 7000. Het Nationale Team Criminele Inlichtingen is bereikbaar via 079 - 345 8 999 voor een vertrouwelijk gesprek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.