Nieuws

Succesvolle ArtEZ Popacademie bestaat 20 jaar: 'Vetste onderwijsconcept' leverde al veel artiesten af

ArtEZ bereidt zich voor op feestje voor 20-jarig bestaan
ArtEZ bereidt zich voor op feestje voor 20-jarig bestaan © ArtEZ
Jeangu Macrooy, Miss Montreal, Ten Times a Million, Luna Morgenstern. Niet zomaar artiestennamen, maar allemaal succesvolle performers die hun oorsprong op de ArtEZ Popacademie in Enschede hebben. En daarom staan ze 17 mei - samen met andere alumni én studenten van de academie - op het festival dat speciaal voor het 20-jarig bestaan wordt gehouden.
"We hebben het vetste onderwijsconcept, waarmee we talenten een plek geven in de industrie." Davy de Wit, hoofd van de Popacademie en zelf begenadigd basgitarist, aarzelt niet als hij antwoord geeft op de vraag wat het geheim van de Popacademie is. "Het concept is dat ze zélf een afstudeerproject mogen vormgeven, onder begeleiding van een waanzinnig docententeam en heel veel coaches uit de industrie."
En precies dat heeft al een flink aantal artiesten opgeleverd dat landelijk is doorgebroken of daar druk mee bezig is. Maar dat niet alleen, zegt De Wit. Er zijn ook veel oud-studenten met een mooie carrière die zich niet direct óp het podium afspeelt. "Er zijn veel afgestudeerden met bijvoorbeeld een eigen muziekschool, of een eigen bedrijf in de muziek."
Het verhaal van Artez Popacademie is te zien in de nieuwe aflevering van SPUNCK Podium, die woensdag 10 mei om 17.30 uur wordt uitgezonden.
Het draait dus allemaal om eigen initiatief, keuzes en passie. In het eerste jaar van de opleiding volgen de studenten alle vakken, waarna ze in het tweede jaar hun eigen verdieping en specialisatie kiezen. "En daar kunnen studenten alle kanten op die ze willen, het is maar waar hun passie naar uitgaat. Ze worden juist begeleid in hun ontdekkingstocht naar wie ze zijn en wat ze kunnen toevoegen."

Optredens voor iedereen

Dat heeft door de jaren heen dus een flinke lijst aan bekende en minder bekende alumni en muzikale professionals opgeleverd. En die komen 17 mei allemaal naar Enschede, want het jubileumfestival is ook een reünie. Een grote muzikale happening dus. Chris Egbers, die zelf ook de Popacademie volgde en met zijn eigen indiepop-band aan de weg timmert, is één van de organisatoren van het festival.
Davy de Wit en Chris Egbers
Davy de Wit en Chris Egbers © RTV Oost
"We willen het 20-jarig bestaan met écht iedereen vieren en daarom organiseren we dus een openbaar, gratis, festival. Artiesten die de afgelopen 20 jaar op de popacademie hebben gezeten komen langs, ook al bekende bands en artiesten die er nog studeren zoals Oh Whale en Bella Luna treden op en iedereen is welkom." Er is bovendien een optreden van een docentenband. "Daar kijk ik zelf het meest naar uit" zegt Egbers met een lach "eindelijk zien we onze docenten ook live performen."
Het festival is dus gratis, maar er moet nog wel even een kaartje gereserveerd worden om het bij te kunnen wonen. Dat kan op deze website.
20 jaar ArtEZ Popacademie wordt groots gevierd

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.