Nieuws

Echtgenoot van failliete zorgdirectrice moet tonnen ophoesten

De rechtbank bepaalde dat de echtgenoot van een failliete zorgdirectrice tonnen moet betalen.
De rechtbank bepaalde dat de echtgenoot van een failliete zorgdirectrice tonnen moet betalen. © RTV Oost
De echtgenoot van de directrice van het failliete Actueel Zorg Twente uit Almelo draait op voor ruim 2 ton aan kosten die door het bankroet van zijn levenspartner zijn veroorzaakt. Dat het echtpaar op huwelijkse voorwaarden is getrouwd, doet daar niets aan af, zo blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Overijssel. De man genoot voordeel van het bedrijf van zijn vrouw en gebruikte zorggeld om onder meer zijn eigen schulden af te lossen en voor een groot besnijdenisfeest, zo blijkt uit het vonnis.
Curator Eddy Kolkman kan nu met deze uitspraak in de hand ruim 230.000 euro op de echtgenoot proberen te verhalen.

Gegijzeld

De curator werkt al jaren aan de afwikkeling van het uiterst turbulent verlopen faillissement. Het zorgbedrijf raakte in de problemen nadat de FIOD in 2019 een inval deed in het Almelose kantoor van de zorgaanbieder.
Vervolgens ontstond er een verhitte strijd tussen de curator en de zorgdirectrice. Zo werd de vrouw op last van de curator bijna een half jaar lang gegijzeld omdat ze niet kon vertellen waarom ze in totaal 1,3 miljoen euro van de bedrijfsrekening had opgenomen voor privédoeleinden.
Ze zei zich simpelweg niet te kunnen herinneren waar ze het geld aan had uitgegeven.

Onderzoek in Turkije

Curator Kolkman probeert sindsdien te achterhalen waar het zorggeld is gebleven. Voor zijn onderzoek richtte hij zijn pijlen onder meer op Turkije. Om na te gaan of de zorgdirectrice het geld eventueel had doorgesluisd naar haar vaderland of hier wellicht had belegd in onroerend goed. Dit leverde echter niets op.
Curator Kolkman becijferde dat er in totaal ruim 1,1 miljoen euro aan zorggeld is verdwenen. Volgens Kolkman is daarvan "de helft ten goede gekomen aan de echtgenoot", zo schreef hij in een eerder verslag.
Omdat de zorgdirectrice intussen ook privé failliet is verklaard, begon curator Kolkman vervolgens een procedure tegen de echtgenoot. Daarin eiste hij dat de echtgenoot de helft van het verdwenen zorggeld zou terugbetalen.

Huwelijkse voorwaarden

De rechtbank concludeert nu in het vonnis dat het echtpaar in december 2010 weliswaar op huwelijkse voorwaarden is getrouwd, maar dat uit de notariële akte blijkt dat er sprake is van "gemeenschap van inboedel". Dat rechtvaardigt dat de curator de helft van het geld op de echtgenoot kan verhalen.
Volgens de rechtbank staat vast dat er 484.371,50 euro vanuit het bedrijf naar privérekeningen is overgeboekt. De echtgenoot draait nu op voor de helft van dit bedrag.

Besnijdenisfeest

Volgens de rechtbank is gebleken dat geld van het bedrijf is gebruikt voor ingrijpende verbouwingen aan de privéwoning en dat de echtgenoot het zorggeld heeft gebruikt voor een groot besnijdenisfeest. Ook blijkt uit bankafschriften dat de man zijn eigen schulden afloste met het geld van het bedrijf .
Belangrijk argument voor de rechtbank is dat het echtpaar een gezamenlijke bankrekening had. Omdat de echtgenoot slechts een bescheiden salaris genoot, heeft hij "geprofiteerd van de aan de zakelijke rekeningen onttrokken bedragen", aldus het vonnis.

Erfenis

In zijn onderzoek naar de achtergronden van het faillissement, kwam de curator ook nog overhoop te liggen met de zorgdirectrice over twee erfenissen die ze in haar vaderland Turkije heeft ontvangen. De directrice wilde echter niet zeggen hoeveel geld er met deze erfenissen was gemoeid. De curator schakelde nog wel een Turkse advocaat in, maar dat leverde uiteindelijk ook niets op.

Emigreren

Overigens wilde de zorgdirectrice tussentijds verhuizen naar Duitsland, maar de curator heeft dit via een rechtszaak weten te verijdelen. De privéwoning van het echtpaar is inmiddels via een executieveiling verkocht.
Eerder al deed de curator aangifte tegen de zorgdirectrice van strafbare feiten.
Behalve de procedures rond het faillissement is er ook nog sprake van een FIOD-onderzoek. Dit onderzoek loopt nog.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.