Nieuws

Thijs uit Borne voorleeskampioen van Overijssel: "Zin om naar landelijke finale te gaan"

Voorlezen doe je niet zomaar. Je moet je verhaal goed kennen, je publiek aankijken, vlot lezen en vooral: weten te boeien! Wie kan dat het best? Gisteravond gingen leerlingen van groep 7 en 8 van verschillende basisscholen in Overijssel die strijd met elkaar aan. Het ZINiN Theater in Nijverdal was het decor voor de provinciale finale. Na een spannende avond kwam Thijs van der Waaij van basisschool De Optimist uit Borne als winnaar uit de bus.
Thijs mag onze provincie op woensdag 24 mei vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in Utrecht. Als Thijs ook de landelijke wedstrijd wint, mag hij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2023 van het Kinderboekenmuseum noemen.
Thijs heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst 413 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale.
Thijs is voorleeskampioen van Overijssel
Thijs is voorleeskampioen van Overijssel © RTV Oost/Monique Sleiderink

Emotie

De jury zei over hem: “Thijs nam ons en de hele zaal geweldig mee in de emotie van het verhaal. Dat vinden we een kwaliteit van een voorlezer. In het geval van Thijs was het verhaal erg grappig en dat kwam goed over.” Thijs zelf, die voorlas uit 'Gruwelijk grappige griezelverhalen’ van Tosca Menten: “Ik ben heel blij en heb veel zin om naar de landelijke finale in Utrecht te gaan!”

Steun

De deelnemers deden hun uiterste best om boeiend voor te lezen. Daarbij zijn ze wel gehouden aan regels. Zo mogen ze niet allerlei stemmetjes ten gehore brengen en wordt er een pakkende inleiding op het voor te lezen verhaal verwacht. De jury let daarnaast ook op zaken als verstaanbaarheid, intonatie, gebruik van pauzes en interactie met het publiek.
Gelukkig voor de deelnemers kregen ze steun van meegebracht publiek, zoals klasgenootjes, leerkrachten en ouders. Alle deelnemers werden voorafgaand aan hun optreden aangemoedigd en na afloop beloond met een luid applaus. Maar er kan er maar eentje doorgaan naar de landelijke finale in Utrecht.
Op 24 mei neemt Thijs het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit Martijn van der Linden (Kinderboekenambassadeur) en de finale wordt gepresenteerd door Edson da Graça.

Kinderdirecteur

Suzanne Goorhuis van Rijnbrink, die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Thijs dat híj op 24 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Overijssel komt is dat een hele eer: de provincie levert de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum.
In het 30-jarige bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft drie keer eerder een kandidaat uit Overijssel de landelijke titel gewonnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.