Nieuws

Hondsbrutaal! Zo gaan zakkenrollers te werk

Wie is deze zakkenroller?
Wie is deze zakkenroller? © politie/Plaats Delict
We zien ze ineens weer opduiken in het straatbeeld, de zakkenrollers. Hoe zorg je ervoor dat jouw kostbare spullen niet worden gestolen terwijl je winkels of boodschappen doet?
Zakkenrollers zijn vaak rondtrekkende bendes met slechts één doel: zoveel mogelijk stelen. In de onderstaande beelden in Plaats Delict richten de zakkenrollers hun aandacht vooral op kwetsbare ouderen.
In Rijssen gaan de twee daders zo ver, dat ze hun slachtoffer van 79 betasten. Het is ze namelijk in de winkel niet gelukt de portemonnee van hun slachtoffer te rollen. Uiteindelijk hebben ze beet. Hun slachtoffer is van alles kwijt: ID-kaart, bankpas, foto's, rijbewijs, kentekenbewijs.

Grijze Audi met witte kentekenplaat

En de dieven verdwijnen in een grijze Audi met een witte kentekenplaat. Ze rijden naar Holten, waar ze bij de servicebalie van supermarkt Coop boodschappen doen met de bankpas van de 79-jarige man uit Rijssen.
Waar de daders zich ophouden, weet de politie niet. Ze trekken veelal rond, zegt woordvoerster Chantal Westerhoff. De mannen op de beelden opereerden 9 en 10 februari in Oost-Nederland. Wie de mannen herkent, bijvoorbeeld van een verblijf op een vakantiepark, camping of in een hotel wordt verzocht de politie te bellen.
René Middag is bij de politie projectleider mobiel banditisme. "Bij evenementen zoals Koningsdag zien we een enorme toename van het aantal meldingen van zakkenrollerij", vertelt hij. "Vorig jaar hadden we een vertienvoudiging."
Wat je zelf goed kunt zien, zien criminelen ook, zegt Middag.

Download een app

Er zijn apps waarmee je je telefoon kunt zoeken als je die kwijt bent, zegt Middag. Verder raadt hij aan weinig spullen van waarde mee te nemen, als je bijvoorbeeld naar een evenement of festival gaat. Draag je mobiele telefoon niet in je achterzak.
Wat moet je doen als je iemand ziet zakkenrollen? Middag: "Maak een foto van de dader, onthoud het signalement en bel 112 en doe aangifte."
Bekijk de beelden:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.