Nieuws

Fraude bij failliete zorgstichting 'Gewoon, Doen!', curator doet aangifte

Tegen de bestuurder van de zorgstichting Gewoon, Doen! is aangifte gedaan van faillissementsfraude.
Tegen de bestuurder van de zorgstichting Gewoon, Doen! is aangifte gedaan van faillissementsfraude. © RTV Oost
Tegen een van de twee bestuurders van de failliete zorgaanbieder Stichting Gewoon, Doen! in Hengelo is aangifte gedaan wegens fraude. De zorgondernemer zou drie ton aan contanten hebben opgenomen, voor 50.000 euro aan goederen hebben aangeschaft, en ten onrechte voor een ton aan coronasteun hebben aangevraagd. De totale schuld van de stichting is intussen verder opgelopen tot ruim 1,3 miljoen euro.
Curator Carl Luttikhuis, die de achtergronden van het bankroet onderzoekt, heeft bij de FIOD aangifte gedaan van faillissementsfraude, zo meldt hij in zijn gisteren gepubliceerde openbare verslag.

Drie ton cash

De curator becijferde eerder al dat de zorgbestuurder, tegen wie hij nu aangifte heeft gedaan, in de drie jaar voor het faillissement in totaal 301.670 euro aan contanten had opgenomen. Ook had hij in de laatste fase voor circa 50.000 euro aan spullen aangeschaft, waaronder laptops, mobieltjes en meubels. Dat deed hij op naam van de stichting, maar gebruikte de goederen voor zichzelf. Van deze spullen is niets teruggevonden.
Verder ontdekte de curator dat de stichting ten onrechte 100.500 euro aan coronasteun had opgestreken, terwijl het zorgbedrijf op dat moment niet eens personeel in dienst had.

Nader onderzoek

De curator meldde in zijn vorige openbare faillissementsverslag al dat hij eerst nader onderzoek wilde doen. Voor dit onderzoek heeft hij onder meer gesprekken gevoerd met de twee bestuurders.
Op basis daarvan heeft hij nu tegen een van de twee zorgbestuurders aangifte gedaan bij de FIOD, zo meldt hij in zijn gisteren gepubliceerde verslag.
Ook heeft hij aangifte gedaan van zogenoemd paulianeus handelen: het wegsluizen van geld of goederen in aanloop naar een faillissement.
Met de tweede bestuurder van de stichting heeft hij een schikking getroffen. Deze zorgbestuurder heeft 28.000 euro overgemaakt naar de curator. De curator meldt in zijn verslag dat deze bestuurder niets te verwijten valt.

Claim Menzis

De stichting was destijds in zwaar weer beland nadat zorgverzekeraar Menzis 850.000 euro terug had geëist nadat uit controle bleek dat Gewoon, Doen! gebruik had gemaakt van ongekwalificeerd personeel, terwijl ook de administratie niet meer was te achterhalen.
De stichting had al sinds 2018 geen jaarstukken meer ingeleverd. Dat laatste jaar was er sprake van een netto-omzet van circa 115.000 euro, maar volgens de curator blijkt uit zijn aanvullende onderzoek dat de stichting in de jaren daarna nog een forse groei heeft doorgemaakt.

Schuld opgelopen

Inmiddels is de schuld bij de fiscus opgelopen naar bijna drie ton. Ook het UWV heeft zich de afgelopen periode bij de curator gemeld met een claim van ruim 6.500 euro.
Bovendien hebben zich de afgelopen periode vijf nieuwe schuldeisers gemeld die een kleine twee ton tegoed zeggen te hebben. Verder is er sprake van een voormalig werknemer, die 5.700 euro aan achterstallig salaris claimt.
Daarmee is er al ruim een half miljoen euro aan schulden, waar de vordering van Menzis van 8,5 ton nog eens bovenop komt. De zorgverzekeraar heeft zich nog niet bij de curator gemeld, blijkt uit het verslag.

Lange zorgcarrière

Gewoon, Doen! heeft overigens een sterke link met een andere zorgaanbieder: Thuiszorg Longlife, dat in het verleden meermaals in het nieuws kwam.
De bestuurder en oud-bestuurder van Gewoon, Doen! - broers van elkaar - waren onder meer als directeur betrokken bij Longlife.
Deze zorginstelling kwam eerder in het nieuws toen twee vroegere hartsvriendinnen, die met elkaar in zaken waren gegaan, elkaar de tent uitvochten. De ruzie vormde de nekslag voor deze commerciële zorgaanbieder.

Cliënten overgeheveld

Gewoon, Doen! was gevestigd op hetzelfde adres als Longlife. Nadat Longlife op de fles ging, werd een aantal cliënten overgeheveld naar Gewoon, Doen!.
Kort voordat Longlife failliet ging had het overigens nog 8.190 euro coronasteun ontvangen, zo bleek uit onderzoek door RTV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.