Nieuws

Enschedese oprichter Satudarah aangehouden in grote drugszaak

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Getty Images
Een van de oprichters van Satudarah, Enschedeër Michel B., is aangehouden in Brabant in een lopend onderzoek naar drugshandel en witwassen. In hetzelfde politieonderzoek zijn eerder al aanhoudingen verricht, nadat de politie had meegelezen met criminele appjes die verstuurd waren met chatdienst Exclu.
Michel B., een van de oprichters van de inmiddels verboden motorclub Satudarah, liep vrij rond in afwachting van een hoger beroepszaak. Eind 2021 werd hij samen met andere bestuursleden van de motorclub veroordeeld. Michel B,, bijgenaamd MiMa, kreeg vijf jaar cel opgelegd.

Criminele activiteiten

Volgens de rechtbank was Satudarah een organisatie die het oogmerk had om criminele activiteiten te ondernemen. "Binnen de club hoorden afpersing, (levens)bedreiging, (zware) mishandeling, witwassen, verboden wapenbezit en drugshandel tot de gebruikelijke gang van zaken." De rechters oordeelden dat vier bestuursleden bepalend zijn geweest bij het creëren en in stand houden van een cultuur van wetteloosheid, geweld en intimidatie.

Drugshandel

Nu wil de politie weten wat MiMa weet van omvangrijke drugshandel in Zuid-Nederland. Begin februari werd een aantal verdachten in het onderzoek aangehouden bij een grote klapdag. De opsporingsdiensten maakten toen bekend dat ze een tijdlang hadden kunnen meelezen met chatdienst Exclu.
RTV Oost onthulde eerder al dat de politie in dit onderzoek naarstig zocht naar mannen die banden hadden met Satudarah in Oost-Nederland. Zo werd gezocht naar Enschedeër M.H. Hij was niet thuis toen de politie begin februari binnenviel. Hij heeft zich later gemeld en zit nu vast.
Medeverdachte O.P. is nog wel voortvluchtig. Deze oud-Enschedeër woonde de laatste tijd net over de grens in België. Wat Satudarah-oprichter MiMa eventueel weet van het lopende drugsonderzoek moet nog duidelijk worden.

Meer aanhoudingen

Na het meelezen van Exclu-berichten werden meer mensen uit de regio opgepakt. Zo werd de Enschedese eigenaar van MRT Metaal opgepakt op verdenking van witwassen. Hij mag zijn rechtszaak afwachten in vrijheid. Bij een andere Enschedeër werd veel geld en drugs gevonden in twee kluizen. En de veronderstelde daders van een heftige roofoverval werden opgepakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.