Nieuws

Terminaal zieke Marijke geniet langer van het leven dankzij nieuwe behandelingsmethode

Marijke behield kwaliteit van leven, dankzij de Gamma Knife
Marijke behield kwaliteit van leven, dankzij de Gamma Knife © RTV Oost, Monique Sleiderink
Ze is 66 jaar en bezig met de laatste weken van haar leven. Marijke Kling uit Zwolle werd, vlak voordat ze besloot met vervroegd met pensioen te gaan, ziek: longkanker met uitzaaiingen naar de hersenen. Als één van de eerste patiënten onderging ze in ziekenhuis Isala in Zwolle behandeling met de Gamma Knife. Dit unieke, uiterst precieze bestralingsapparaat verlengde niet alleen haar leven, het zorgde er ook voor dat ze kwaliteit van leven bleef houden. Zodat ze tot op de dag van vandaag nog kan zeilen.
Haar boot Freedom ligt in de haven van Bruinisse. Als we haar ontmoeten oogt ze als een actieve, opgewekte vrouw. De realiteit is anders: Marijke heeft nog maar korte tijd te leven. Longkanker en uitzaaiingen in de hersenen, een diagnose waar ze twee jaar geleden mee te maken kreeg. Sindsdien staat haar leven in het teken van overleven. Maar dankzij de Gamma Knife betekent overleven voor Marijke nog steeds kwaliteit van leven.
Ondanks haar ziekte wil Marijke zelf aan het roer van haar leven blijven
Ondanks haar ziekte wil Marijke zelf aan het roer van haar leven blijven © RTV Oost, Monique Sleiderink

Onder indruk

De Gamma Knife werd in het voorjaar van 2021 in het ziekenhuis Isala in Zwolle naar binnen getakeld. Het is een megagroot en peperduur bestralingsapparaat, waar Nederland er slechts drie van telt: in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, in het AVL in Amsterdam en de derde dus in Isala Zwolle.
Radiotherapeut-oncoloog Erwin Wiegman van Isala vertelt: "Dit uiterst precieze bestralingsapparaat gaat hersentumoren snel en effectief te lijf als een soort mes, vandaar de naam Gamma Knife. We hebben inmiddels ruim 400 patiënten hiermee behandeld en zijn onder de indruk van de resultaten."
Wij maakten dit verhaal over Marijke en de Gamma Knife:
Marijke Kling behield kwaliteit van leven dankzij de Gamma Knife

Weinig schade

Marijke aarzelde geen moment en greep de voorgestelde behandeling met de Gamma Knife met beide handen aan. "Ik had meteen vertrouwen in dit apparaat, ook al omdat het zo precies is en weinig schade aan de rest van mijn hoofd toebrengt. Na behandeling kon ik gelijk weer mijn leven oppakken en de boot weer op."
Ik kon doorgaan met mijn leven en de dingen doen waar ik van houd: wandelen, reizen, mijn (klein)kinderen bezoeken en zeilen.
Marijke was dan wel ziek, maar voelde zich geen patiënt
"Daardoor heb ik lange tijd veel kwaliteit van leven weten te behouden, ondanks mijn ziek-zijn. Ik was dan wel ziek, maar voelde me geen patiënt. Ik kon doorgaan met mijn leven en de dingen doen waar ik van houd: wandelen, reizen, mijn (klein)kinderen bezoeken en zeilen."

Fantastisch

Verpleegkundig specialist Jan Coert Toerse begeleidt patiënten als Marijke Kling tijdens de behandeling met de Gamma Knife. "Het is een fantastisch apparaat. Dat patiënten met een hersentumor nu veel langer leven en kwaliteit van leven behouden, dat is uniek. Zonder de Gamma Knife was dat niet mogelijk."
"Zo bijzonder te zien dat mensen niet meer sterven aan een hersentumor, omdat we die nu zo gericht kunnen bestrijden. Ze sterven doorgaans aan kanker elders in het lichaam en blijven in hun hoofd 'baas' over hun ziekte. Ik vind het een voorrecht om met dit apparaat te mogen werken."
Haar boot Freedom bood Marijke de nodige afleiding tijdens haar ziekte
Haar boot Freedom bood Marijke de nodige afleiding tijdens haar ziekte © RTV Oost, Monique Sleiderink

Aangezichtspijn

De Gamma Knife blijkt ook effectief in de behandeling van andere hersenaandoeningen. De 81-jarige heer Schipper uit Ommen kreeg steeds meer last van aangezichtspijn. Waar hij zich op zijn leeftijd nog graag fit houdt met mountainbiken, bleek dit door de pijn in zijn gezicht niet meer mogelijk.
"Op een gegeven moment ging zelfs eten niet meer. Toen behandeling met de Gamma Knife werd voorgesteld, ging ik gelijk overstag. Er hoefde niet in mijn hoofd geboord of gesneden te worden, hoe fijn is dat? En nog fijner: na één behandeling was mijn pijn weg. Ik hoop dat het zo blijft."

Stil liggen

Tijdens de bestraling met de Gamma Knife moeten patiënten heel stil liggen. Daartoe krijgen ze een stalen frame of masker op hun hoofd. "Dat is niet prettig, maar je weet waar je het voor doet", zegt Marijke Kling daarover. "Je wordt heel goed begeleid tijdens de behandeling en waar nodig wordt je hoofd verdoofd, bijvoorbeeld als het frame wordt vastgezet. Bovendien gebeurt alles op één dag."
"Als ik dat afzet tegen een reguliere bestraling, waarbij je wekenlang meerdere keren bestraald wordt met allerlei vervelende bijwerkingen en nevenschade, dan ben ik zo blij dat ik behandeld kon worden met de Gamma Knife."
Ik besef donders goed dat ik geluk heb gehad, dat ik nog zoveel reservetijd heb gekregen én kwaliteit van leven.
Marijke is haar behandelaars dankbaar

Einde in zicht

Voor Marijke zit een verdere verlenging van leven er niet in. "De Gamma Knife heeft zijn werk gedaan, maar het einde komt nu echt in zicht. Dat wist ik vooraf en het klinkt misschien gek, maar het is oké. Echt waar. Weet je, je leeft ernaartoe. Ik besef donders goed dat ik geluk heb gehad, dat ik nog zoveel reservetijd heb gekregen én kwaliteit van leven. Daar ben ik de mensen in het Isala en de Gamma Knife zo dankbaar voor."
"Het apparaat heeft me tijd gegeven om te wennen aan het idee van doodgaan en tijd om afscheid te kunnen nemen van geliefden om mij heen. Ik had zo graag nog langer willen leven, maar dat zit er niet in. Ik heb mijn leven geleefd zoals ik dat wilde, altijd zelf het roer in handen kunnen houden, zelfs in deze fase van ziekte. En dat zal ik tot het einde blijven doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.