Nieuws

Scholieren praten voor podcast met veteranen: "Ik zou misschien ook militair willen worden, maar denk niet dat ik het durf"

Een beetje spannend was het wel, voor groep 7 van basisschool Kadoes in Albergen. Zo'n militair in zijn werkkleding die tegenover je zit, dat maakt wel indruk natuurlijk. Maar na een paar vragen valt de spanning wat weg en komt er een gesprek op gang. En het is niet zomaar een gesprek, maar een podcastserie met veteranen, waarvoor ze dus in Albergen de eerste afleveringen hebben opgenomen. "Het is de bedoeling dat kinderen gaan nadenken over de vrijheid", zegt organisator Renske Spijker.
De provincie Overijssel is een aantal educatieprojecten rond 4 en 5 mei gestart en voor het primair onderwijs is er deze podcastserie. Verschillende scholen doen mee, waarbij leerlingen van groep 7 met een veteraan praten over oorlogssituaties. Sergeant-majoor Rutger Pot uit Deventer is vanochtend naar Kadoes gekomen. Hij is uitgezonden geweest voor meerdere missies en heeft veel meegemaakt.

Afwachtend

De medailles op zijn borst vallen de kinderen meteen op. "Dat is wel cool", zegt leerling Milan. Toch zijn hij en de andere leerlingen wat afwachtend met vragen stellen. Ook vinden ze het wel lastig om van de vragen af te wijken die ze van tevoren hebben bedacht. Ze willen vooral weten waarom hij militair is geworden, hoe de opleiding ging en hoe oud hij was toen hij als militair begon.
Groep 7 basisschool Kadoes in Albergen in gesprek met veteraan
En dat is een beetje teleurstellend voor Pot, want hij had gehoopt wat meer inhoudelijk met de kinderen te kunnen praten. Na de eerste opnames beseft hij wel dat deze groep leerlingen ook te jong is voor wat hij zelf graag kwijt wil. "Het liefst had ik met ze gepraat over al die vlaggen die hier in Albergen en omgeving op de kop hangen. Wat dat met mij en andere militairen doet."

Nederlandse vlag

"De Nederlandse vlag heeft voor mij veel betekenis. Onder die vlag hebben wij collega's naar hun laatste rustplaats gebracht. Een omgekeerde vlag raakt me en ik word er zelfs emotioneel van." Omdat dit onderwerp toch wat te zwaar blijkt te zijn voor de kinderen in groep 7, worden maar gewoon de vragen beantwoord die ze hebben.
Milan en Fien hebben een goed gevoel overgehouden aan het maken van de podcast. Ze geven toe dat het best een beetje spannend was, maar ze vinden het ook wel heel stoer dat ze een veteraan bij hun aan tafel hebben gehad. "Misschien zou ik ook wel militair willen worden", zegt Milan, "maar ik denk niet dat ik het durf. Ik vond het wel bijzonder dat we dit gesprek hebben gehad, want de veteraan heeft veel gedaan in het leger. Vrijheid is dat je alles mag zeggen."
"Met die woorden heeft hij het goed begrepen", denkt organisator Renske Spijker. "Ik hoop dat als ze straks naar huis gaan, dat ze nadenken over wat vrijheid is. Dan is ons project geslaagd."
De podcast wordt binnenkort op de website gezet van de provincie Overijssel: www.overijsselviertvrijheid.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.