Nieuws

Aantal faillissementen stijgt, maar nog niet op niveau van voor corona

Opheffingsuitverkoop
Opheffingsuitverkoop © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam
Langzaam maar zeker gaan weer meer bedrijven in Overijssel op de fles, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Maar het aantal faillissementen is nog lager dan voor de coronapandemie. Tijdens de pandemie werden veel bedrijven door coronasteun overeind gehouden. Door die steun gaan nog steeds minder bedrijven failliet, maar dat effect neemt wel af.
In het eerste kwartaal van dit jaar waren er in Overijssel 52 faillissementen. In hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat er nog 26. Toen de pandemie uitbrak, in het eerste kwartaal van 2020, waren er nog 71 faillissementen in onze provincie.
Kijk in de tabel hoe het aantal faillissementen zich sinds de coronacrisis ontwikkelde:
Hoewel een faillissement voor een bedrijf of eigenaar een groot leed is, vinden economen het niet erg dat het aantal faillissementen iets stijgt. "Als bedrijven niet goed functioneren dan is het goed dat er ruimte komt voor nieuwe bedrijven en nieuw bloed. Die kwakkelende bedrijven belemmeren anders ook weer nieuwe bedrijven", zei Erik Brouwer, econoom van SEO Economisch Onderzoek, eerder dit jaar tegen de NOS.

Coronasteun

Toch gaat het aantal faillissementen nog meer stijgen, denkt kredietverzekeraar Atradius. Dat komt onder meer doordat een deel van de bedrijven die coronasteun kregen, alsnog zullen omvallen.
Nu corona zo goed als achter de rug is, hebben bedrijven weer ander probleem. Inflatie en hoge energieprijzen spelen bedrijven parten. Voor dat laatste probleem heeft de overheid ook steun in het leven geroepen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.