Nieuws
NAM moet voor 1 mei met alternatief komen voor waterinjectie Twente

De NAM moet met betere alternatieven komen voor het injecteren van afvalwater in Twente. Het bedrijf heeft tot 1 mei de tijd om met een plan te komen, anders dreigt een dwangsom. Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een brief.
Hoewel de NAM sinds 1 januari geen afvalwater meer in de Twentse bodem injecteert, moet het alsnog onderzoeken wat goede alternatieven zijn.
Noordoost-Twente
Het gaat om afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. De NAM pompte dit met chemicaliën verontreinigde water via kilometers lange pijpleidingen naar Noordoost-Twente om het daar in lege gasvelden op te slaan. Inwoners maken zich al jaren zorgen over de gevolgen hiervan voor hun veiligheid en gezondheid.
De NAM presenteerde in juni vorig jaar alternatieven. Een van de opties is om het water in Drenthe in lege gasvelden te spuiten in plaats van in Twente. Ook zuivering zou een optie zijn. SodM vond dit onderzoek 'onvoldoende onderbouwd en uitgewerkt'. De NAM moest met een beter plan komen voor 1 maart dit jaar.
Negen dagen na de deadline presenteerde de NAM een nieuwe studie, die de SodM opnieuw afkeurde. Reden is dat het bedrijf alleen alternatieven van lozing in Drenthe liet onderzoeken, terwijl Twente niet werd meegewogen. Dat is volgens SodM niet in lijn met het vergunningsvoorschrift, schrijft RTV Drenthe.
Laatste kans
Als de NAM opnieuw geen gehoor geeft aan de laatste oproep - met 1 mei als deadline - dan zal de waakhond 'handhaven'. Volgens SodM kan dat uitdraaien op een dwangsom. De hoogte daarvan is volgens een woordvoerder van SodM niet bekend.