Nieuws

Hanze Experience Deventer is 'complete sfeerbeleving van die tijd'

De boekenstad Deventer komt in de Hanze Experience uitgebreid aan bod
De boekenstad Deventer komt in de Hanze Experience uitgebreid aan bod © RTV OOST / Bart Kieft
De Oude Mariakerk in Deventer is het brandend middelpunt van de gloednieuwe Hanze Experience. "Het gaat om een complete sfeerbeleving van de hanzetijd aan de hand van filmbeelden, muziek en vertellingen", zegt directeur Ewout van der Horst van Deventer Verhaal, de organisatie voor cultureel erfgoed in de hanzestad.
De Hanze Experience is geopend in het kader van het 800-jarig bestaan van het hanzeverbond. De hanzesteden in Oost-Nederland besteden daar dit jaar veel aandacht aan. Ewout van der Horst: "De Hanze heeft de steden langs de IJssel gevormd tot wat ze nu zijn. Dat vinden we de moeite van het vertellen en het vieren waard."
De Hanze Experience is een sfeerbeleving van de middeleeuwen in Deventer
In de Oude Mariakerk, de laatste jaren vooral als horeca-gelegenheid gebruikt, krijgen bezoekers een audiovisuele rondgang die langs veel markante punten in de geschiedenis van Deventer voert. De hanzetijd vormt de hoofdmoot. Met daarbij veel aandacht voor de ontwikkeling van de stad Deventer, de jaarmarkten, de geboorte van Geert Groote, de boekenstad Deventer en de zwarte dood - de pest.

Kerkelijke allure

"De experience is bedoeld voor een heel breed publiek. Eigenlijk iedereen die nog niet zoveel van de Hanze weet en wil weten hoe Deventer is uitgegroeid tot de stad die het nu is", besluit Van der Horst. "En daarbij is het mooi dat de Oude Mariakerk weer kerkelijke allure heeft gekregen."
De Hanze Experience is gratis toegankelijk en tot en met 31 december iedere woensdag, vrijdag en zaterdag geopend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.