Nieuws

Jeugd de straat op met messen die niet in de keukenla liggen

Politie en justitie zijn bezorgd over jongeren met messen op zak.
Politie en justitie zijn bezorgd over jongeren met messen op zak. © Plaats Delict
De politie ziet steeds vaker jongeren met messen. Dat is niet alleen omdat ze stoer willen doen, maar ook om mensen mee te bedreigen of erger. In Vroomshoop mochten slachtoffers van een matpartij nog van geluk spreken.
Een groepje jongeren staat te chillen bij jongerencentrum Het Front in Vroomshoop. De ontmoetingsplek ligt achter sporthal Het Punt aan de burgemeester Koetjestraat.

Opgefokt

Op een vrijdagavond rond 21.50 uur stopt een auto en daar stappen allemaal jongeren met messen uit. Ze zijn behoorlijk opgefokt. Meteen wordt het groepje jongeren uit Vroomshoop belaagd. Er wordt gezwaaid met de messen. Terwijl een jongen probeert te ontkomen, wordt een ander afgeranseld. Daarbij worden ook stekende bewegingen met het mes gemaakt.
De verwondingen bij de jongeren uit Vroomshoop waren vooral ontstaan door de vele klappen en trappen die ze kregen, zegt politiewoordvoerder Sven Strijbosch. "Als je de beelden ziet, mogen ze van geluk spreken."

Nog een verdachte spoorloos

Van de zeven vechtersbazen zijn er zes herkend, de politie zoekt er dus nog één. De politie houdt er rekening mee dat hij net als de anderen uit de omgeving van Hardenberg komt.
Strijbosch: "We zien dat jongeren tussen de 12 en 18 jaar in toenemende mate betrokken zijn bij steekincidenten. En ook het aantal jongeren dat we aanhouden omdat ze een verboden wapen in bezit hebben, steeg de afgelopen jaren sterk."
Bekijk de beelden, de tekst gaat eronder verder.
Ze lopen met allerlei soorten steekwapens rond, van kleine keukenmesjes tot zwaarden van meer dan een halve meter lang. Ook in Vroomshoop was dat die avond het geval. De politiewoordvoerder: "We zien messen met zaagkartels, kapmessen en ook de zogenoemde rambomessen. Die tref je niet aan in een keukenla."

'Dit mag nooit normaal worden'

Politieagenten op straat zien ook dat jongeren het steeds normaler vinden om een wapen te dragen, gaat de woordvoerder verder. "Het dragen van wapens mag nooit normaal worden gevonden. Want als je een wapen op zak hebt, is de kans groot dat je het ook daadwerkelijk gebruikt. En realiseer je: als je met een mes op zak loopt, je bent strafbaar."
Persofficier in Oost-Nederland Menno Hoekstra: "We maken ons zorgen over jongeren die een mes bij zich hebben vanuit de gedachte dat ze zich dan veilig voelen. Het gevaar zit hem in het gebruik van die wapens. En dan heb je het echt niet meer over een werkstraf of geldboete."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.