Nieuws

Cybercrime: "Ze zien zelfs dat je je wachtwoord wijzigt"

Voor je het weet ben je slachtoffer van cybercriminelen.
Voor je het weet ben je slachtoffer van cybercriminelen. © Plaats Delict
Voor je het weet ben je slachtoffer van cybercrime. De schade loopt vaak in de duizenden euro's. In dit artikel lees je wat je ertegen kunt doen.
Begin deze maand waren er invallen bij mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan het kopen van online-fingerprints. Daarbij stelen cybercriminelen inloggegevens en krijgen ze toegang tot de computer van een ander.
De politie spreekt van een gevaarlijke ontwikkeling. "Met de gegevens die hierop te koop werden aangeboden, konden hackers het digitale leven van iemand compleet overnemen. Zo was het mogelijk om op de naam van de slachtoffers bijvoorbeeld dure telefoons te bestellen", zegt Sven Strijbosch van de politie.

'Ze zijn hun online leven kwijt'

Strijbosch: "Slachtoffers zijn hun hele online leven kwijt, ze werden verhandeld op een website die inmiddels is opgedoekt. Criminelen maakten gebruik van speciale software en die kunnen ze verstoppen, bijvoorbeeld in gratis spelletjes die online worden aangeboden. Die software stuurt gegevens van jouw computer aan hen door. Zolang je computer besmet is, kunnen ze alles zien. Zelfs als je je wachtwoord wijzigt."
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar download nooit illegale software. "Er zijn valse websites in omloop, ze lijken echt, maar ze worden door criminelen gebruikt om je er naartoe te lokken zodat je daar, op het oog, legale software kan downloaden", zegt de politiewoordvoerder.

Wat kun je doen?

  • Installeer altijd zo snel mogelijk de beveiligingsupdates voor je systeem.
  • Gebruik een virusscanner.
  • Download alleen software via de website van de fabrikant.
  • Gebruik tweefactorauthenticatie, een extra stap om te kunnen inloggen op sites of apps. Het is misschien iets lastiger inloggen, maar wel veel veiliger.
  • Gebruik voor ieder account een uniek wachtwoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.