nieuws

Museum de Fundatie uit Zwolle koopt meesterwerk Jan Cremer

Museum de Fundatie uit Zwolle heeft acht schilderijen van kunstschilder Jan Cremer gekocht. Onder die werken is het meesterwerk van Cremer, het vijfluik La Guerre Japonaise uit 1960.
De werken zijn nu al te zien in het Paleis aan de Blijmarkt, in de tentoonstelling 'Cremer in Verf'. De schilderijen komen in de collectie van het museum dankzij een schenking en aankoop uit de collectie Cremer met steun van de BankGiro Loterij en de provincie Overijssel. Wat de Fundatie ervoor heeft betaald, wil directeur Keuning niet zeggen.

'Belangrijke naoorlogse schilder'

Ralph Keuning is in zijn nopjes: "Cremer is één van de belangrijkste Nederlandse naoorlogse schilders. Zijn werk moet zichtbaar zijn voor iedereen. Met deze schilderijen heeft Museum de Fundatie permanent de beschikking over een sterk cluster dat representatief is voor Cremers ontwikkeling en oeuvre. De Fundatie zal Cremer tonen in een internationale context met onder andere werk van Appel, Jorn, Saura en Chadwick. Het is een mijlpaal voor de Fundatie."

Collectie Jan Cremer uitgebreid

De provincie Overijssel kocht al in de jaren zestig schilderijen van de geboren Enschedeër Jan Cremer voor haar kunstcollectie. Museum de Fundatie kreeg in 1993 het beheer over de collectie inclusief de opdracht om deze uit te breiden. In totaal bevonden zich tot nu toe vier schilderijen en een aantal grafische werken van Cremer in de provinciale collectie.
Het nu aangekochte La Guerre Japonaise wordt door velen beschouwd als het meesterwerk van Jan Cremer. Het is een icoon van de strijd en vrijheidsdrang van Cremer en zijn generatie. Naast La Guerre Japonaise blijven ook de schilderijen Berlin, Compositie, het drieluik Aarde & Vuur (Oorlog, Bevrijding, Vrede), Adelaar Sneeuw, Himalaya, Sebastopol Sunrise en Red Horizon in de Fundatie. Het bekende 'paardendrieluik' Aarde en Vuur en het nieuwe Red Horizon behoren nu tot de collectie van de provincie Overijssel. 
In 2014 kocht de Fundatie voor zijn eigen collectie Woestijngevecht. In dat jaar kwam ook het schilderij Nanacht als langdurig bruikleen van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed naar het museum.

Enschedese Cremer wél in Zwolle

De afgelopen jaren is gesteggeld over de komst van een Jan Cremermuseum in Enschede. Die zou in het Balengebouw moeten komen in de wijk Roombeek. Het gebouw was er al op aangepast. Zo was de gevel bekleed met panelen met daarop de bekende afbeelding van Jan Cremer op zijn motor. De plannen voor het museum werden drie jaar geleden van tafel geveegd, omdat ze te duur zijn.  
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.