Nieuws

Slachtoffer bomaanslag Enschede zat nog in busje en werd eruit geblazen: 'Engeltje op schouder'

Van de bestelbus bleef na de explosie weinig over.
Van de bestelbus bleef na de explosie weinig over. © News United / Dennis Bakker
Het slachtoffer van de bomaanslag vrijdagochtend in Enschede zat nog in de bestelbus op het moment dat het explosief afging. De bestuurder werd uit het busje geblazen, maar liep op miraculeuze wijze amper een schrammetje op. Het rechercheteam onderzoekt nu of het incident mogelijk te maken heeft met de achtergronden van het slachtoffer. De inwoner van Borne is namelijk lid van Saudarah, een supportgroep van de verboden motorclub Satudarah.
Het slachtoffer blijkt ook voor te komen in het politiedossier Festina. In die zaak wordt de Bornenaar ervan verdacht dat hij deel uitmaakte van een gewelddadige knokploeg.

Gerichte aanslag

Meteen na het voorval afgelopen vrijdag is de politie een uitgebreid onderzoek begonnen aan de Burgemeester Stroinkstraat in het buitengebied van Enschede, onder de rook van de Grolsch Veste.
Volgens buren zou de bestuurder van het busje even voor half elf hebben aangebeld bij een woning met de melding dat hij lampen kwam bezorgen, maar de bewoners lieten weten geen lampen te hebben besteld.
Het lijkt te gaan om een gerichte aanslag. Het slachtoffer had namelijk verteld dat hij de lampen om half elf moest afleveren en juist op dat moment kwam de explosie.
De brokstukken van het busje lagen over een grote oppervlakte her en der verspreid. Een grote metaalplaat was zelfs in een boom beland.
Brokstukken van de ontplofte bus lagen her en der verspreid.
Brokstukken van de ontplofte bus lagen her en der verspreid. © News United / Dennis Bakker

'Engeltje op schouder'

Naar nu blijkt zat het slachtoffer in het busje op het moment dat het explosief afging. De man werd uit het busje geslingerd en kwam even verderop weer bij zijn positieven. Getuigen hebben gezien hoe hij uit het busje vloog.
Het slachtoffer is meteen overgebracht naar het ziekenhuis, maar nadat hij is onderzocht werd hij nog dezelfde dag weer naar huis gestuurd. Hij bleek amper een schrammetje te hebben opgelopen. "Hij moet een engeltje op zijn schouder hebben gehad", zegt een goede bekende van hem.
De politie heeft de hele dag forensisch onderzoek gehouden op de plaats delict. Zo stond er tot begin van de avond een PD-unit opgesteld, was er een explosievenexpert van de politie ter plaatse, werd er met een explosievenhond gezocht en werd met een drone de hele omgeving afgespeurd.

Motorclub Saudarah

De recherche onderzoekt nu onder meer of de aanslag verband houdt met de Saudarah-achtergrond van het slachtoffer. De man maakt namelijk deel uit van Saudarah, een supportgroep van de verboden verklaarde motorclub Satudarah. Overigens is Saudarah zelf intussen ook verboden.
Het slachtoffer komt uit Borne en vormt een nogal opvallende verschijning. Niet alleen vanwege zijn corpulente verschijning, maar vooral ook vanwege zijn vele tatoeages, waarvan een groot aantal in zijn gezicht.

Dossier Festina

Zijn naam duikt op in het justitiedossier Festina. In die zaak verdenkt justitie hem ervan dat hij samen met een groep andere Saudarah-leden is ingezet als knokploeg om een medewerker van een vervoersbedrijf in de Achterhoek 'een lesje te leren'. Dit omdat de medewerker de vuile was van het bedrijf buiten zou hebben gehangen.
Ongeveer tien Saudarah-leden zouden in maart 2018 samen met de directeur van dit Winterswijkse bedrijf de bewuste medewerker samen met diens toenmalige vriendin enige tijd gegijzeld hebben gehouden en afgetuigd. De twee werden daarbij bedreigd met een pistool en een mes.

Herkend aan tattoos

Tijdens de rechtszaak tegen de twee van de tien Saudarah-leden en de directeur bleek dat de slachtoffers een van de Saudarah-leden hadden herkend aan de hand van zijn vele tatoeages. "Die man met het kale hoofd en de tatoeages in het gezicht was er wel bij, maar we weten niet zeker of hij ook geweld heeft uitgeoefend", vertelden de twee slachtoffers toen. "Hij was vooral biertjes aan het uitdelen."
De rechtbank heeft hem voor het gewelddadige voorval veroordeeld tot 60 uur taakstraf en een boete. "Hij heeft niet ingegrepen om het geweld of de dreiging te stoppen", aldus de rechtbank. Vrijdag was hij slachtoffer in Enschede van wat dus een bomaanslag lijkt.

Reactie advocaat

Zijn advocaat, de bekende Hengelose strafpleiter Roy van der Wal, wil niet reageren op de bevindingen van RTV Oost rond de bomaanslag van afgelopen vrijdag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.