Betaald voetbal

KNVB maakt onderscheid tussen wat supporters op veld mogen gooien: bier niet, voetbal wel

De Bunnikside in het stadion va FC Utrecht
De Bunnikside in het stadion va FC Utrecht © ANP
Had scheidsrechter Dennis Higler zondagmiddag het duel tussen FC Twente en FC Utrecht tijdelijk stil moeten leggen toen er een bal vanaf de tribune op het veld gegooid werd? In de aangescherpte maatregelen die de KNVB 6 april afkondigde, wordt het gooien van alle voorwerpen op het veld in de ban gedaan. Toch zit er verschil tussen het gooien van bier en een voetbal, stelt de KNVB.
"Als voorwerpen op het veld worden gegooid, dan besluit de scheidsrechter het spel stil te leggen en gaan de teams en scheidsrechters naar de kleedkamers. Als zij de wedstrijd hervatten en er worden opnieuw voorwerpen op het veld gegooid, dan besluit de scheidsrechter de wedstrijd definitief te staken." Het is de letterlijke tekst uit het statement van de KNVB, met daarin de aangescherpte maatregelen na het aanstekerincident in het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax.

Niet zo eenduidig

In het eerste weekend na het afkondigen van die verscherpte maatregelen blijkt dat de voetbalbond onderscheid maakt tussen wat er op het veld gegooid mag worden. En dat de regel die dus zo eenduidig klinkt toch op meerdere manieren uit te leggen valt.
"Goeie vraag", erkent KNVB-woordvoerder Daan Schippers als hij de vraag voorgelegd krijgt over de keuze die Higler maakte om door te spelen. Een bal is immers net zo goed een voorwerp als een beker bier of een aansteker. Waarbij de supporter van FC Utrecht die de bal vanaf de tribune het veld op gooide dat ook nog eens deed met als doel een kansrijke aanval van FC Twente te onderbreken. Het gebeurde bovendien een tweede keer. Ook in de slotfase van het duel landde een voetbal vanaf de tribune op het veld, kort nadat FC Twente een corner nam.

Verschil

Volgens Schippers zit er een duidelijk verschil tussen een voetbal en een aansteker of een beker bier. "Het gaat om voorwerpen waarmee spelers verwond kunnen worden", legt de KNVB-woordvoerder uit. "Dingen waar niet mee wordt gevoetbald."
Op het moment dat een bal vanaf het veld de tribune in gaat, kan niet gewacht worden met de hervatting van het spel tot die bal weer terug is. In beide gevallen ging vanmiddag de bal, voor ie naar beneden kwam, al even rond tussen de vele handen van de FC Utrechtsupporters op de Bunnikside..

Niet te voorkomen

"Het is heel vervelend", erkent Schippers, wijzend op het gedrag van de supporters van FC Utrecht, maar het is volgens hem niet iets wat te voorkomen valt. "Het zal ook nog wel vaker gebeuren, maar een voetbal is duidelijk niet het voorwerp waar we op doelen bij de maatregelen die we afgekondigd hebben. Een lege bierbeker kan een speler ook niet verwonden." Een ander verhaal wordt het wat de KNVB betreft als bijvoorbeeld volle bierbekers, aanstekers of munten richting het veld worden gegooid

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.