Nieuws

BBB wil Mona Keijzer als bemiddelaar kanaaldrama Almelo-De Haandrik

Mona Keijzer beoogd informateur kanaaldrama
Mona Keijzer beoogd informateur kanaaldrama © ANP
CDA-coryfee Mona Keijzer moet de patstelling rond het kanaaldrama Almelo-De Haandrik weer vlot proberen te trekken. Gedupeerde kanaalbewoners en de provincie staan al langere tijd lijnrecht tegenover elkaar omdat ze het maar niet eens worden over de financiële afwikkeling van de schade aan de huizen. Het provinciebestuur moet zich nu woensdagavond uitspreken over het voorstel van BBB om de voormalig staatssecretaris aan te stellen als bemiddelaar.
Het idee om een bemiddelaar aan te stellen komt uit de koker van BBB-leider Caroline van der Plas. Zij bracht onlangs een bezoek aan het rampgebied en sprak met meerdere gedupeerde bewoners.

Schadeafwikkeling

Provinciale Staten buigen zich woensdagavond over de motie van BBB om Mona Keijzer aan te stellen als bemiddelaar. Zij moet een beeld vormen van de huidige situatie en moet optreden als intermediar tussen onder meer de stichting Kant nog Wal en de diverse overheidsinstanties, aldus de vanmiddag ingebrachte motie van BBB.

Kant nog Wal

De stichting Kant nog Wal, waarin circa 300 gedupeerde huishoudens zich hebben verenigd, is blij met Mona Keijzer als bemiddelaar. Volgens voorzitter Harry Broekhuizen heeft een deel van het dagelijks bestuur al met haar gesproken, voordat ze de opdracht aanvaarde.

Uitgebaggerd

Sinds het kanaal Almelo-De Haandrik enkele jaren geleden werd uitgebaggerd, kampen circa 400 huishoudens met uiteenlopende schades aan hun woningen. Gedupeerde kanaalbewoners zijn met de provincie in een patstelling beland over de schadeafwikkeling.

Vertrouwen herstellen

Mona Keijzer moet nu proberen deze vastgelopen gesprekken weer vlot te trekken. Behalve dat ze zich gaat buigen over de schadevergoedingen, moet ze onder meer het vertrouwen tussen bewoners en overheid zien te herstellen, zo luidt een van de opdrachten. Dat vertrouwen was tot het nulpunt gedaald. Onder meer omdat in sommige gevallen 'kanaalbewoners' wel voor een schadevergoeding in aanmerking kwamen en hun naaste buren niet.
Mona Keijzer was van 2017 tot 2021 staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat. Ze werd ontslagen na kritische uitspraken over het toen gevoerde coronabeleid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.