Nieuws
Acute zorg in Overijssel nu nog sneller en efficiënter

De organisatie rond de acute zorg in Overijssel is veranderd. De meldkamer voor de ambulancezorg heeft niet langer volledig onderdak bij de centrale meldkamer voor politie, brandweer en ambulance in Apeldoorn. Het doel is om nog direct de juiste zorg te kunnen verlenen, afgestemd op de behoefte. "Zodat de ambulance daar naartoe kan waar die echt nodig is", zegt Lex Broekhuysen van Ambulancezorg IJsselland.
Nog steeds komt een noodmelding via 112 binnen op de meldkamer in Apeldoorn. Vanuit daar worden in noodsituaties direct ambulances erop uit gestuurd. Als het geen spoed betreft, dan wordt de melding sinds kort doorgezet naar het zorgcoördinatiecentrum.
Sinds begin april zijn twee zorgcoördinatiecentra gevestigd in Zwolle en Hengelo. Omdat in hetzelfde gebouw ook andere zorgpartijen zoals onder meer de huisartsen, de thuiszorg en de GGZ zijn gevestigd, kan sneller en beter overlegd worden welke specifieke zorg de patiënt nodig heeft. De ambulancezorgcentralisten en de andere zorgverleners zitten letterlijk bij elkaar in één ruimte. Op deze manier kunnen de lijntjes feitelijk niet korter.
Noodhulp en spoedgevallen
"Het is nooit fout gelopen en dat willen we natuurlijk ook te allen tijde voorkomen", verklaard Lex Broekhuysen die leiding geeft aan het zorg coördinatiecentrum van de ambulancedienst in Zwolle. "Omdat de huisartsen, de thuiszorg en alle andere partners in de zorgketen nu letterlijk bij elkaar in dezelfde ruimte zitten, kunnen we veel sneller en efficiënter werken."
Voorheen kwam het wel eens voor dat een ambulance naar een adres werd gestuurd, terwijl het achteraf veel beter was geweest als bijvoorbeeld een thuiszorgmedewerker langs was gekomen. De centralist kent de specifieke situatie niet en moet die toch beoordelen. Maar die ambulance kan intussen geen andere spoedeisende klussen doen en in de nieuwe organisatie kan dat voorkomen worden.
De huisartsen, de thuiszorg, die mensen kennen hun cliënten heel goed. Zij kunnen veel beter inschatten wat er nodig is dan ik vanachter de telefoon.
Denise, werkzaam in het zorgcoördinatiecentrum in Zwolle, is blij met de nieuwe werkwijze. "De ketenpartners zitten letterlijk achter me dus ik kan heel snel met ze overleggen wat het beste is." Denise krijgt bijval van haar collega-centralist Marinus Huisman. "Het snelle overleg, de korte lijntjes, dat is waar we nu tijd winnen. Toen we vanuit Apeldoorn werkten, moest je maar afwachten wie je aan de telefoon kreeg. We kunnen nu veel sneller schakelen en ook afgestemd op de behoefte. Op deze manier kunnen we snel de juiste zorg sturen, ik vind dit een heel grote vooruitgang."

Personeelstekorten
"Sneller en efficiënter werken, daar gaat het allemaal om", zegt Lex Broekhuysen. "Want nu blijft de ambulance beschikbaar voor situaties waarbij deze echt nodig is." Broekhuysen vertelt dat de verandering is ingezet omdat ook de ambulancezorg te maken heeft met een toenemend personeelstekort. "En we willen natuurlijk voorkomen dat we geen ambulance hebben omdat er geen medewerkers zijn."
Het personeelstekort speelt in vrijwel alle sectoren en ook de zorg heeft ermee te maken. "We willen sowieso graag dat mensen zich melden als ze het leuk vinden om in de zorg te werken. We zijn op zoek naar nieuwe collega’s met ervaring, verpleegkundigen of doktersassistenten bijvoorbeeld. Als centralist in het zorgcoördinatiecentrum werk je vanuit een regierol en ga je voor het inzetten van de best passende zorg.
Zorgcoördinatie
De coördinatie van de zorg is in Hengelo en Zwolle de afgelopen jaren uitgebreid beproefd, geëvalueerd en doorontwikkeld. Overijssel loopt voorop met coördinatie door al vanuit dezelfde plek samen te werken met andere zorgpartijen.
Zorgcoördinatie speelt niet alleen binnen Overijssel, het is een landelijke ontwikkeling. Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft meermaals het belang benadrukt om in te zetten op zorgcoördinatie, zodat de druk op de zorg landelijk wordt aangepakt.
In deze video krijg je een kijkje in het zorgcoördinatiecentrum in Zwolle:
Acute zorg in Overijssel nog sneller en beter dankzij zorgcoördinatiecentra.