Nieuws

Justitie heropent jacht op Satudarah-top: Vijf Tukkers in beeld bij recherche

Jacht op Satudarah heropend
Jacht op Satudarah heropend © RTV Oost
Justitie heeft de jacht heropend op de landelijke top van de verboden motorclub Satudarah en ex-leden uit Enschede. Zeker vier oud-kopstukken zitten vast voor grootschalige drugshandel. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost.
Vorige week onthulde deze omroep al dat MiMa was opgepakt, één van de oprichters van Satudarah en frontman in Oost-Nederland. Hij werd aangehouden voor grootschalige drugshandel. Nu blijkt dat zeker twee medebestuursleden en een voormalig leider van afdeling zuid vastzitten voor hetzelfde onderzoek.
Eén van de aangehouden bestuursleden is de wereldwijde president van de motorclub, de ander de penningmeester. Beide komen uit Tilburg.
We konden klassiek recherchewerk combineren met berichten
Politiebron

26March

In het drugsonderzoek met codenaam 26March zitten ook twee ex-clubleden uit Enschede vast. Twee andere Enschedeërs die aan Satudarah worden gelinkt, zijn nog voortvluchtig.
Het onderzoek van de Landelijke Recherche naar Satudarah startte vorig jaar augustus. Toen kwam er bij de geheime dienst van de politie een tip binnen dat de landelijke top van Satudarah, ondanks een recente veroordeling, 'gewoon' door was gegaan met grootschalige drugshandel. En dat de bestuursleden nog altijd de absolute leiders zouden zijn.
Gevolg was het optuigen van een groot rechercheteam. Dat team kwam afgelopen najaar tot de conclusie dat de tip zou kloppen.

Klassiek recherchewerk en berichten

Toen de opsporingsdiensten ook nog mee konden lezen met criminele appjes die verstuurd werden met chatdienst Exclu, bleek dat er binnen de groep van Satudarah zou worden gesproken over drugshandel. "We konden klassiek recherchewerk combineren met berichten", zegt een politiebron.
Een deel van de huidige groep die vastzit werd afgelopen 3 februari aangehouden, 'klapdag' van onderzoek Exclu. Toen maakte het opsporingsapparaat bekend dat ze maandenlang hadden kunnen meelezen met criminele communicatie en werden in binnen- en buitenland tientallen verdachten opgepakt.
Klassiek recherchewerk werd gecombineerd met Exclu-data
Klassiek recherchewerk werd gecombineerd met Exclu-data © ANP

Enschedeërs

Het was die dag ook de bedoeling om vier Enschedeërs aan te houden die lid waren van Satudarah. Maar geen van hen was thuis. Twee hebben zich op een later moment gemeld; twee anderen zijn nog voortvluchtig.
De landelijke top van Satudarah werd eind 2021 veroordeeld tot jaren celstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Omdat ze in hoger beroep zijn gegaan, konden ze dat proces in vrijheid afwachten. Nu zit een deel van die groep dus weer vast.
Een eerste voorbereidende rechtszitting dient volgende maand bij de rechtbank in Den Bosch.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.