Nieuws

Scholieren ontdekken verhalen WO II voor project Oorlogskoffer: 'Ouwe oma was verzetskoerier'

Voor project De Oorlogskoffer gaan scholieren op zoek naar oorlogsverhalen in hun eigen omgeving
Voor project De Oorlogskoffer gaan scholieren op zoek naar oorlogsverhalen in hun eigen omgeving © RTV Oost / Bart Kieft
Een oorlogsvliegtuig in de achtertuin en een overgrootmoeder die verzetskoerier was. Scholieren van het Agnieten College in Nieuwleusen ontdekken indringende oorlogsverhalen voor het project De Oorlogskoffer. "Het zijn verhalen van dichtbij, vanuit de eigen familie. Dat maakt het super interessant voor de leerlingen", zegt docent Mink de Vries.
Het Agnieten College in Nieuwleusen is, als eerste school in Overijssel met het lesproject De Oorlogskoffer begonnen. Het project is mogelijk omdat de provincie Overijssel dit jaar gastprovincie is voor de landelijke herdenking en viering in Nederland. Het jaarthema Leven met Oorlog, aangedragen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, staat centraal voor herdenken en vieren rond 4 en 5 mei 2023.
Docent Mink de Vries en scholier Thomas Schoneveld over project De Oorlogskoffer, op zoek naar oorlogsverhalen
De leerlingen zijn vanaf deze week in hun eigen familie en omgeving op zoek naar verhalen en ervaringen rond die Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld over Joodse werkkampen, verzet, neergeschoten vliegtuigen, onderduikadressen en meer. Al die verhalen verzamelen ze in beelden, woorden, en attributen, in hun eigen oorlogskoffer. Voor en na de meivakantie presenteren de leerlingen het gevonden materiaal in beeld, woord en film.

Dappere familie

Thomas Schoneveld is één van de leerlingen van het Agnieten College die voor het project in zijn familiegeschiedenis is gedoken. Hij maakte een animatiefilmpje over het project. Maar kwam ook tot de ontdekking dat zijn overgrootmoeder in de Tweede Wereldoorlog als verzetskoerier actief was. "Ik ben daar hartstikke trots op", zegt hij. "Ik ben er achter gekomen dat mijn familie in de oorlog best wel dapper was."
De scholier uit Rouveen vindt het leuk en belangrijk dat hij mee kan doen aan het project De Oorlogskoffer op het Agnieten College. "Geschiedenis is toch heel belangrijk", zegt hij. "Verhalen moeten van generatie op generatie doorverteld worden. Daarvan kun je heel veel leren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.