Nieuws

Verdachte gewelddadige dood Jihad Jafo opnieuw aangehouden

Jihad Jafo tijdens het verjaardagspartijtje van zijn kind, nietsvermoedend over het lot dat hem die dag boven het hoofd hing.
Jihad Jafo tijdens het verjaardagspartijtje van zijn kind, nietsvermoedend over het lot dat hem die dag boven het hoofd hing. © Politie Oost-Nederland
In het onderzoek naar de gewelddadige dood van Jihad Jafo uit Enschede is vanochtend een 54-jarige man uit Den Ham aangehouden. De man was al eerder verdachte in de zaak, maar is na verhoor aanvankelijk weer op vrije voeten. Nadat er bij het rechercheteam echter nieuwe informatie was binnengekomen, is de Hammenaar nu een tweede keer ingerekend.
De politie wil niet kwijt wat die nieuwe informatie is, maar eerder al werd duidelijk dat het dumpen van Jihads lijk vrijwel zeker niet het werk van één persoon kon zijn. Zijn ontzielde lichaam was namelijk verpakt in een groot stuk plastic en ook nog eens verzwaard met het statief van een brandslang.
De hoofdverdachte in deze zaak, de 46-jarige Hamid S., moet zich volgende week een eerste keer in het openbaar voor de rechter verantwoorden in een zogenoemde pro-formazitting.

Verpakt in plastic

In deze zaak draait het om de 32-jarige Jihad Jafo uit Enschede, die december 2021 van de aardbodem verdween. Maanden later kwam zijn ontzielde lichaam bovendrijven in het kanaal Almelo-De Haandrik ter hoogte van Bruchterveld.
Hoofdverdachte in deze zaak is Hamid S. uit Den Ham, die een halal-winkeltje heeft in Hoogeveen. Hamid wordt er niet alleen van verdacht dat hij betrokken is bij de dood van Jihad, maar ook bij het dumpen van zijn lichaam. Het slachtoffer werd met twee pistoolschoten van het leven beroofd.
Kort na de aanhouding van Hamid werden nog twee verdachten aangehouden: een 57-jarige man uit Gronau en de nu 54-jarige plaatsgenoot van Hamid. Beiden werden kort daarop alweer op vrije voeten gesteld, maar bleven wel verdacht.
De afgelopen dagen kwam bij het rechercheteam Vlinder - de codenaam voor het politieonderzoek - nieuwe belangrijke informatie binnen, op basis waarvan de 54-jarige verdachte vanochtend in zijn woonplaats Den Ham andermaal is aangehouden.
Het statief van de brandslang waarmee het ontzielde lichaam van Jihad Jafo was verzwaard.
Het statief van de brandslang waarmee het ontzielde lichaam van Jihad Jafo was verzwaard. © Recherchedossier Vlinder.

Crime passionel

Jihad en Hamid kenden elkaar al jaren. Omdat zowel Jafo als Hamid S. een drugsverleden hebben, werd lange tijd verondersteld dat de verdwijning en gewelddadige dood van de Enschedeër een afrekening in het criminele circuit was.
Later werd echter duidelijk dat het vermoedelijk gaat om een crime passionel, zo meldde RTV Oost eerder. Jihad en Hamid waren namelijk elkaars liefdesrivalen.
Nadat Jihad begin 2017 scheidde van zijn echtgenote had Hamid een relatie met haar gekregen. Toen Jihad in datzelfde jaar in Frankfurt werd opgepakt als drugskoerier was het deze Hamid die zich over Jihads partner en kinderen ontfermde. Dat was na de echtscheiding. Er was dus geen sprake van overspel, aldus betrokkenen.

Geld betaald

Nadat Jihad werd ontslagen uit de Duitse bajes en terugkwam in Nederland, koos zijn ex uiteindelijk toch weer voor hem. Tot ontsteltenis van Hamid, die intussen dusdanig geobsedeerd was geraakt door de vrouw dat hij Jihad 50.000 euro bood om haar te verlaten. Hamid zou dan verder met haar kunnen.
De twee kregen hoogoplopende ruzie toen Jihad 20.000 euro toucheerde, maar vervolgens liet weten dat hij bij de vrouw zou blijven.

Lijk verzwaard

Het rechercheteam Vlinder kreeg Hamid uiteindelijk in het vizier duidelijk werd dat het lijk van Jihad was verzwaard met het statief van een brandslang, waarvan uit sporenonderzoek onmiskenbaar bleek dat het afkomstig was uit Hamids winkeltje. Bovendien was het stoffelijk overschot gewikkeld in een zeldzaam type deken dat ook in Hamids huis werd aangetroffen.
Tot slot werd Hamids DNA op de crimescene teruggevonden. In een van de knopen van de deken werd namelijk een haar van Hamid ontdekt.

'Geen commentaar'

De advocaat van de vandaag aangehouden verdachte laat weten dat tegen zijn cliënt beperkingen zijn opgelegd, wat inhoudt dat hij geen enkele mededeling mag doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.