Nieuws

Wie gaat Overijssel besturen? Flinke puzzel en veel koffie voor verkenners

Volle tribunes bij het afscheid van de 33 Statenleden
Volle tribunes bij het afscheid van de 33 Statenleden © RTV Oost
Welke partijen kunnen de provincie Overijssel het best samen gaan besturen? Vanavond presenteren de verkenners, ruim een maand na de verkiezingen, hun advies. Dat nieuwkomer BBB daarin een grote rol gaat spelen, lijkt een uitgemaakte zaak. Maar met welke partijen erbij is de coalitie het meest stabiel? En wat gaan Provinciale Staten doen met het advies van de verkenners?
Als laatste provincie komt er vanavond in Overijssel een advies over de nieuw te vormen coalitie. Verkenners Wout Wagenmans en Jolanda Waaijer hebben zich de afgelopen weken gebogen over een centrale vraag: Wat is goed voor Overijssel?

Verkiezingsuitslag

De BBB, met Carla Evers als lijsttrekker, werd vorige maand de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel. De nieuwe partij kwam met zeventien zetels in de provinciale politiek en is dus aan zet om de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie te starten.
Voor een meerderheid zijn minimaal 24 van de 47 zetels nodig in het provinciehuis in Zwolle. De BBB zegt met alle partijen in gesprek te willen.
Meteen na de verkiezingen werden oud-wethouder Wout Wagenmans en bestuurskundige Jolanda Waaijer door de BoerBurgerBeweging (BBB) gevraagd om de gesprekken over een coalitie in Overijssel te leiden. Ze hebben dit eerder voor de gemeente Tubbergen ook gedaan.
Wagenmans vermoedde het direct na zijn aanstelling al: dit worden veel bakken koffie, zo zei hij destijds gekscherend. Het werden veertien gesprekken: een gesprek met alle partijen die minimaal een zetel hebben behaald. En daarbij is het vast niet bij een bak koffie per keer gebleven. Het opbouwen van vertrouwen en chemie was bij de verkenning in Tubbergen al belangrijk voor beide verkenners en dat zal nu niet anders zijn geweest.

Mogelijkheden

Om een eventuele coalitie te vormen, zou de BBB theoretisch gezien kunnen 'regeren' met de VVD en het CDA. Deze twee Overijsselse afdelingen zeggen al langer dat het harde beleid uit Den Haag in de provincie niet werkt en willen een meer menselijke aanpak van de stikstofcrisis.
De BBB heeft als speerpunt een andere koers op het stikstofbeleid. Zo is onteigenen van boeren een breekpunt voor de BBB, net als het naar voren halen van de stikstofdoelen naar 2030. Ook het CDA en de VVD geven aan dat 2030 geen doel op zich moet zijn.
Maar de verkenners hebben zich niet blindgestaard, op verzoek van de BBB werden werkelijk alle opties onderzocht.

Puzzelwerk

De opdracht voor de verkenners was helder: een breed gedragen, stabiele meerderheidscoalitie onderzoeken die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Daarbij is gekeken naar overeenkomsten en verschillen die in de verkiezingsprogramma’s staan. En met veertien partijen, zal dat ongetwijfeld puzzelwerk zijn geweest.
Het advies wordt vanavond aangeboden aan Provinciale Staten. Als het advies vanavond wordt overgenomen, zal er een formateur worden aangesteld en gaan de partijen die het meeste kans van slagen hebben als coalitie met elkaar in gesprek. Vanaf 19.00 uur is de presentatie van het advies live te volgen op de site van de provincie Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.