Nieuws

Ziekenhuispersoneel zegt 'Ja!' tegen nieuwe cao

Zorgpersoneel van het Deventer Ziekenhuis voerde vorige maand actie voor een betere cao
Zorgpersoneel van het Deventer Ziekenhuis voerde vorige maand actie voor een betere cao © RTV Oost
Ruim driekwart van alle ziekenhuismedewerkers hebben ingestemd met de nieuwe cao voor personeel in de ziekenhuizen en revalidatiecentra. De vakbonden bereikten na moeizame onderhandelingen een akkoord met de werkgevers: 75 % van de FNV-leden en 83 procent van de CNV-leden kunnen zich vinden in de arbeidsovereenkomst. Daar ging eerst een stakingsdag vorige maand op 16 maart in de Overijsselse ziekenhuizen aan vooraf.
De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht per 1 februari 2023 in en geldt voor twee jaar. Gemiddeld gaan de lonen van de medewerkers er 15 procent op vooruit. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de werkdruk, een verbetering van de werk-privébalans een krijgt personeel in vaste dienst voorrang bij het invullen van diensten. Ook krijgen ziekenhuismedewerkers een betere vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten.
FNV zegt "heel tevreden" te zijn met ruim 75 procent steun van de leden over de cao, zegt bestuurder Elise Merlijn. "Maar we weten dat wij er in 2025 weer zullen moeten staan als vakbond. De strijd voor behoud van ziekenhuismedewerkers en goede arbeidsvoorwaarden gaat gewoon door."

Salarisachterstand

Zo wil de FNV bij toekomstige salarisonderhandelingen verdere stappen maken in de salarisachterstand ten opzichte van de marktsector Merlijn: "Dit kost geld, maar dat moet er komen. We moeten af van het idee dat de zorgmedewerker een kostenpost is in de zorg. Zij zijn onmisbaar voor goede kwalitatieve zorg. Met deze cao hebben we een volgende stap gezet. Deze cao kan de toets der kritiek heel goed doorstaan."
De FNV verwacht dat het hiermee aantrekkelijker wordt voor personeel om in de sector te blijven werken en nieuw personeel, waaronder ook jongeren, aan te trekken. Merlijn: "De komende jaren verdubbelt het aantal medewerkers dat jaarlijks de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. We hebben daarom ook afspraken gemaakt over leerlingsalarissen. Die stijgen mee met de cao-lonen."'
Door een afgesproken salarisbodem betekent dit een stijging van 400 euro.

Bereikbaarheidsdiensten

De vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten wordt flink verbeterd. Zorgmedewerkers die een bereikbaarheidsdienst draaien krijgen een vast bedrag in geld of de keuze voor tijd. Indien de zorgmedewerker opgeroepen wordt om te werken worden zowel de uren, als de toeslag uitbetaald. Ook voor de aanwezigheidsdiensten is een vast bedrag afgesproken en is de keuze geld of tijd.

Werkdruk blijft

Volgens CNV-onderhandelaar Joost Veldt zien de ziekenhuizen door de vele wisselende roosters en werkdruk nog steeds personeel weglopen. "Hierdoor neemt de werkdruk voor de anderen nog meer toe. Die vicieuze cirkel moet worden doorbroken, deze cao zorgt in ieder geval voor meer zeggenschap over de invulling van diensten."
De cao geldt voor 200.000 medewerkers van ziekenhuizen en revalidatiecentra. Werknemers van universitaire medische centra hebben een aparte cao.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.