Nieuws

Provincie hoopt dat Mona Keijzer vertrouwen kanaalbewoners kan herstellen

Mona Keijzer moet vertrouwen bij kanaalbewoners herstellen
Mona Keijzer moet vertrouwen bij kanaalbewoners herstellen © ANP / Robin Utrecht
Oud-staatssecretaris Mona Keijzer gaat als bemiddelaar optreden tussen de provincie Overijssel en de gedupeerden van 'probleemkanaal' Almelo-De Haandrik. Een motie van de BBB om de CDA-coryfee in te huren, is vanavond unaniem aangenomen in het provinciehuis. En dat werd met applaus ontvangen vanaf de publieke tribune, waar tientallen gedupeerden zaten.
Gedupeerde kanaalbewoners en de provincie staan al langere tijd lijnrecht tegenover elkaar, omdat ze het maar niet eens worden over de financiële afwikkeling van de schade aan de huizen. Sinds het kanaal Almelo-De Haandrik enkele jaren geleden werd uitgebaggerd, kampen circa vierhonderd huishoudens met uiteenlopende schades aan hun woningen. Gedupeerde kanaalbewoners zijn met de provincie in een patstelling beland over de schadeafwikkeling.

Caroline van der Plas

Het idee om een bemiddelaar aan te stellen komt uit de koker van BBB-leider Caroline van der Plas. Zij bracht onlangs een bezoek aan het rampgebied en sprak met meerdere gedupeerde bewoners. Keijzer moet een beeld vormen van de huidige situatie en moet optreden als intermediair tussen onder meer de stichting Kant nog Wal en de diverse overheidsinstanties.
Mona Keijzer was van 2017 tot 2021 staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat. Ze werd ontslagen na kritische uitspraken over het toen gevoerde coronabeleid. Sindsdien heeft ze een eigen adviesbureau.

Vertrouwen herstellen

Behalve dat ze zich gaat buigen over de schadevergoedingen, moet ze onder meer het vertrouwen tussen bewoners en overheid zien te herstellen, zo luidt een van de opdrachten. Dat vertrouwen is tot het nulpunt gedaald. Onder meer omdat in sommige gevallen 'kanaalbewoners' wel voor een schadevergoeding in aanmerking kwamen en hun naaste buren niet.
Keijzer liet gisteren aan Carla Evers van de BBB weten dat wanneer ze wordt aangesteld, ze zo snel mogelijk voor een paar dagen het gebied in zal gaan. "Desnoods boek ik voor een paar nachten een hotel", citeert Evers haar.
De stichting Kant nog Wal, waarin circa driehonderd gedupeerde huishoudens zich hebben verenigd, liet eerder al weten blij te zijn met Mona Keijzer als bemiddelaar. Volgens voorzitter Harry Broekhuizen heeft een deel van het dagelijks bestuur al met haar gesproken, voordat ze de opdracht aanvaarde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.