Nieuws

BBB en GroenLinks samen in coalitie? "Spannend is een understatement"

Verkenners Jolanda Waaijer en Wout Wagenmans
Verkenners Jolanda Waaijer en Wout Wagenmans © RTV Oost / Chantal Everaardt
"Niet verwacht, niet vanzelfsprekend en zeker spannend", noemt Carla Evers, lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) het advies van de verkenners om met VVD, GroenLinks, PvdA en SGP te praten over een coalitie. Maar volgens GroenLinks-lijsttrekker Lucas Brinkhuis is dit juist het moment voor samenwerking. "Met dit advies kunnen we bruggen bouwen tussen stad en platteland, links en rechts en natuur en landbouw."
Dat de BBB plaats krijgt in de coalitie, was vooraf al een zekerheid. Dat GroenLinks de plek van het CDA inneemt, was voor sommigen misschien wel een verrassing.
Carla Evers, lijsttrekker van de BBB, wilde vooraf al dat alle opties werden onderzocht: links en rechts. “De verkenners hebben ons op onze wenken bediend. Voor BBB was het advies van de verkenners niet verwacht, niet vanzelfsprekend en zeker spannend. De voorgestelde partijen liggen best wel ver uit elkaar als het gaat om de inhoud. Als BBB zeggen we ‘we moeten het samen doen’."
Met dit advies kunnen we bruggen bouwen tussen stad en platteland, links en rechts en natuur en landbouw.
Lucas Brinkhuis, lijsttrekker GroenLinks
Lucas Brinkhuis van GroenLinks ziet de verschillen juist als iets positiefs. "Het is voor het eerst dat GroenLinks in Overijssel aan tafel zit. En dat is spannend. Maar wel het juiste moment. De opgave waar Overijssel voor staat, vraagt om oplossingen met een breed draagvlak. Met dit advies kunnen we bruggen bouwen tussen stad en platteland, links en rechts en natuur en landbouw."
Ook Gert Harm ten Bolscher van de SGP was verrast door het advies. "Maar aan de andere kant: dat er bruggen geslagen kunnen worden, geeft ons vertrouwen dat we er met elkaar uit moeten kunnen komen."
Het woord spannend is een understatement.
Renate van der Velde, lijsttrekker ChristenUnie
CDA-lijsttrekker Rick Brink van het CDA was teleurgesteld, maar was toch optimistisch. Ook al vraagt hij zich af of die bruggen niet te groot zijn. "De inhoudelijke verschillen zijn groot. Een inhoudelijke tussenronde lijkt ons dan ook goed. Het CDA wordt niet betrokken bij de start van het formatieproces. Aan de ene kant logisch, want we hebben verloren. Maar we zijn wel de tweede partij. Wat ons betreft staat de deur, mocht dit alsnog nodig zijn, altijd open."
Renate van der Velde van de ChristenUnie haalde de verschillen tussen de BBB en de beoogde coalitiepartners GroenLinks en SGP aan. "Het woord spannend is een understatement. Maar aan de andere kant, is niets op voorhand onmogelijk. Hopelijk komen ze nader tot elkaar en komen ze met mooie plannen."
'Spannend' advies van verkenners: BBB en GroenLinks in coalitie

Kennismaking met BBB

De verkenners schreven in hun advies al dat een aantal partijen had aangegeven nog lastig in te kunnen schatten welke standpunten BBB inneemt op een aantal (belangrijke) onderwerpen. Daarom werd een tussenstap geadviseerd, een nadere kennismaking.
Wat betreft de BBB komt die extra stap om de standpunten toe te lichten er dan ook. Er werd dan ook direct een motie ingediend, en aanvaard, om nader kennis te maken om te praten over de inhoud.
Daarnaast werd Wout Wagenmans, die ook al de verkenning deed, aangesteld als formateur. Als hij daar behoefte aan heeft, kan hij een tweede formateur aanwijzen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.