Overig

‘Het Vergeten Zwarte Goud’: kleurrijke anekdotes en pareltjes van vinylplaten van vergeten legendes

Het Vergeten Zwarte Goud
Het Vergeten Zwarte Goud © RTV Oost
RTV Oost zendt elke woensdag in mei de serie ‘Het Vergeten Zwarte Goud’ uit. De serie staat in het teken van ‘vergeten’ Nederlandstalige vinylplaten en de verhalen van de flamboyante artiesten erachter. Een muzikale tijdreis naar de jaren ’60, ’70 en ’80. De eerste aflevering zie je op woensdag 3 mei om 17.30 uur op TV Oost.
Veel vinyl-artiesten zijn door de jaren heen naar de achtergrond verdwenen of helaas overleden. Hun muziek maakte destijds impact binnen het gehele Nederlandstalige muziekgenre en is nu nog razend populair bij de piratenstations. In ‘Het Vergeten Zwarte Goud’ zet RTV Oost de nog levende muzikale legendes in het zonnetje, samen met een groep enthousiaste vinylliefhebbers uit Sint Jansklooster genaamd ‘de Goudzoekers’.
Zij struinen het hele land af op zoek naar artiesten die nog willen en kunnen optreden op het door hun in het leven geroepen tributefestival ‘Het Vergeten Zwarte Goud’ op zaterdag 3 juni in Sint Jansklooster. “Dit festival wordt een reis door de tijd met vinyl, (live)muziek en uniek beeld en geluid waarbij de waardering voor de artiesten centraal staat”, aldus Germaine Rook, een van de initiatiefnemers. De verhalen van de zoektocht en de artiesten worden ook gebundeld in een boek dat 2 juni verschijnt.

De Belcanto’s

In de eerste aflevering van ‘Het Vergeten Zwarte Goud’ zie je de Enschedese broers John & Fred Gaasbeek, die furore maakten met het orkest Freddy Golden. John kan zelfs als een van de weinigen zeggen dat hij een Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, hij was de bassist van Teach Inn in 1975.
Samen maakten de broers plaatjes als ‘Een Sterrengroet’ onder de naam De Belcanto’s. De serie ‘Het Vergeten Zwarte Goud’ staat bol van dit soort kleurrijke anekdotes en pareltjes van vergeten legendes. Denk aan Conny Vink met 'de Toeteraar' of 'Co zit in ‘n Commune' van het Trio'67.
De serie ‘Het Vergeten Zwarte Goud’ is gemaakt door Pim Paalhaar en zie je vanaf woensdag 3 mei om 17.30 uur elke week op TV Oost. De uitzending wordt dezelfde avond en op zondag een aantal keren herhaald. Alle hoogtepunten van het tributefestival kun je begin juni ook bij RTV Oost zien.
Kijk voor alle uitzendtijden op www.rtvoost.nl/tv. Uitzendingen terugkijken kan op www.rtvoost.nl/hetvergetenzwartegoud. Meer informatie over het festival en het boek vind je op www.hetvergetenzwartegoud.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.