Nieuws

Asielzoeker die vrouw in stadspark Kampen verkrachtte drie jaar de cel in

Asielzoeker die vrouw in stadspark Kampen verkrachtte drie jaar de cel in
Asielzoeker die vrouw in stadspark Kampen verkrachtte drie jaar de cel in © Stefan Verkerk/ News United
Een 19-jarige asielzoeker uit Syrië moet drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, de cel in voor verkrachting van een 35-jarige vrouw in het stadspark in Kampen. Naast de gevangenisstraf moet de man het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van achtduizend euro.
"Wat begon als een fijne zaterdag, eindigde voor mij in mijn grootste nachtmerrie", zei het slachtoffer twee weken geleden in de rechtbank.

Discotheek

Vlak voor het incident in het park waren de verdachte en de vrouw samen in discotheek Club Fatih. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte de vrouw aan haar hand meeneemt naar buiten. Volgens de man hadden ze afgesproken seks te hebben. Dat zou ook zijn gebeurd, naast een auto.
De man beweerde twee weken geleden dat hij daarna terug wilde naar de discotheek, maar dat de vrouw nog een keer seks wilde. Daarom zijn ze naar een rustige plek in het park gegaan.
Volgens de man deed de vrouw rond drie uur 's nachts zelf haar broek en onderbroek uit. Een uur later komt de melding van verkrachting binnen bij de politie.

Blote voeten en modder

Het slachtoffer werd door getuigen in het park gevonden. Ze heeft bladeren in haar haren, loopt op blote voeten en zit onder de modder. Ook ruikt ze naar alcohol.
Het park werd afgezet om sporenonderzoek te kunnen doen. Na het incident is de politie met een screenshot van camerabeelden naar het azc in Dronten gegaan, waar medewerkers van het asielzoekerscentrum de verdachte herkennen. Het dna van de man wordt gevonden op het lichaam van de vrouw en ook zijn sperma wordt aangetroffen.
De man beweert dat hij samen met de vrouw uit het park was vertrokken en dat ze al haar kleding, ook haar schoenen, aan had. Maar het slachtoffer beweert heel wat anders. Zij zei dat de verdachte haar gewurgd heeft en gedwongen heeft om seks te hebben.
"Hij lag op mij en ik heb gegild en mij verweerd. Hij legde zijn handen op mijn nek en mond. Ik had het gevoel dat ik klem zat en geen adem meer kon halen", zei ze twee weken geleden bij de inhoudelijke behandeling. De verdachte ontkent dat, ondanks dat de vrouw paarsblauwe vlekken in haar nek en op haar gezicht en rug had. Ook is er forensisch bewijs van een mishandeling gevonden is. "Ik heb haar gezoend in haar nek, niet gewurgd. Het moet een zuigzoen zijn", beweerde hij.
Gezien de jonge leeftijd van verdachte kan ook het jeugdrecht worden toegepast, maar de rechtbank ziet geen aanleiding om af te wijken van het uitgangspunt dat een meerderjarige volgens het volwassenstrafrecht wordt berecht. De rechtbank oordeelt dat de voordelen van toepassen van het jeugdstrafrecht die de reclassering noemt, onvoldoende zwaarwegend.

Slachtoffer opgelucht

Advocaat Sébas Diekstra, die het slachtoffer bijstaat, laat in een reactie op het vonnis weten: "Cliënte heeft door de uitspraak van de rechtbank het gevoel dat er echt recht is gedaan aan de zaak en ook recht is gedaan aan haar persoon."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.