Nieuws
Vogelwerkgroep Geesteren plaatst honderden meters wildraster: "Je doet het voor de vogels"

Gewapend met meters aan draden, bakken vol materialen en gereedschappen en een trekker werken Theo Lohuis en Gerard Grootelaar aan het wildraster rondom 'hun' weidevogelgebied. De mannen zijn vrijwilliger bij vogelwerkgroep Geesteren en zorgen dat menig weidevogel zich welkom voelt.
"Kijk hier heb je een grutto, daar de kievit en de tureluur zit hier ook. Als we met een trekker het land oprijden dan is er niks aan de hand, als we uitstappen dan vliegen de vogel op. Dan scheren ze vlak over je heen, omdat je wordt gezien als gevaarlijk en ze beschermen hun nest."
Theo Lohuis heeft een landbouwbedrijf, maar zegt dat hij hier graag tijd voor maakt. "Kan ook, ik heb veel geautomatiseerd en als wij niks doen, dan is er straks niks meer om te beschermen. Wij zijn met een enthousiaste ploeg mensen. Met kennis ook van de praktijk. Van de jeugd hoef je het tegenwoordig niet te hebben. Die zijn drukker met hun schermpjes. Wij liepen vroeger hele dagen door het veld. Prachtig."
'Nesten opgevreten'
Terwijl Gerard Grootelaar de stroomdraden strak trekt en de laatste meters wildraster plaatst, vertelt hij waarom dat nodig is. "Hier schrikt een vos wel van, er komt stroom op. Als je niks doet, dan is in één nacht dit hele veld leeg. Alle nesten zijn opgevreten dan. En dat willen we niet. We willen de jongen vliegvlug laten worden."

De vogelwerkgroep in Geesteren is een heel actieve vereniging, die samenwerkt met boeren in de omgeving om het weidevogelparadijs nog mooier te maken. "Deze boer ging zijn land bewerken, maar je ziet nog stukken groen staan, daar hebben wij nesten gemarkeerd. Dat kunnen we ook met drones doen. Dat werkt super."
Even verderop is het grasland met verhoogde waterstand van Hennie Blokhuis. Hennie heeft die zogeheten plasdras een aantal jaar geleden aangelegd zodat de kievit er terug zou komen. "Tien jaar geleden was hier bijna niks meer. Maar nu gaat het goed. Ik heb hier grutto's en kieviten, hoor de tureluur ook. Er zitten ook wat nesten in het land van de buurman, buiten het wildraster. Als je niks doet, ben je straks alles kwijt. Ik laat hier met een pomp het water op het land lopen. Niet te veel, precies goed en ik hou vanuit huis alles goed in de gaten."

Het geheim van weidevogelbeheer is zorgen voor een mooie en goede leefomgeving voor de vogels, zegt Blokhuis. "Hier zitten zo veel bloemen en kruiden in het gras, daar vinden de kuikens voedsel en bescherming. Het is ook echt nodig om de vogels te beschermen tegen roofdieren. Alleen de huiskat al. Of neem de marters of de vos. En dan heb je de vliegende brigade nog. Maar we zien dat, met de inspanningen die we doen, het toch goed lukt."
'Investeer in weidevogelgebieden'
De plasdras-boer hoopt dat meer collega's stukken weidevogelparadijs willen creëren op hun land. "Het kost in het begin misschien wat moeite, maar eigenlijk gaat het nu vanzelf. Je moet weten wat je moet doen en ja het kost ook wel tijd. Er ligt zo veel geld klaar in Brussel. Waarom wordt dat niet ingezet voor goede voorlichting of voor belonen van de inspanningen? Ik begrijp dat niet. Zorg dat je in weidevogelgebieden investeert. Als het dan lukt, is het toch fantastisch."
Vogelwerkgroep plaatst wildrasters