Nieuws

Omstreden failliete 'afslankpillenbaron' hangt tonnenclaim boven hoofd

De Hengelose 'afslankpillenbaron' reageert furieus als programmamaker Tim Hofman onaangekondigd op de stoep staat.
De Hengelose 'afslankpillenbaron' reageert furieus als programmamaker Tim Hofman onaangekondigd op de stoep staat. © Boos
Een failliete handelaar in omstreden afslankpillen en voedingssupplementen hangt een tonnen hoge claim boven het hoofd. De curator, die het faillissement van zijn bedrijven onderzoekt, heeft de 36-jarige webshopeigenaar uit Hengelo namelijk privé aansprakelijk gesteld voor de financiële schade in het bankroet van zijn twee failliete bv's. Die is inmiddels opgelopen tot ruim 2,2 ton. Bovendien hangt de 'pillenman' een nieuwe claim van 4,6 ton boven het hoofd.
De kans dat er nog wat te halen valt is echter nihil. Behalve dat zijn twee bv's eerder al op de fles gingen, is de ondernemer vorige maand ook privé failliet verklaard.
Dat blijkt uit het recent gepubliceerde openbare faillissementsverslag van curator Gerrit Beekman.

Nieuw onderzoek

Los van de claim loopt er nog een ander onderzoek tegen de ondernemer. Dat is gericht tegen het moederbedrijf, waar de twee failliete bv's onder vielen. Ook dit moederbedrijf, Fastor BV, is vorige maand failliet verklaard.
Uit het eerste faillissementsverslag in die zaak valt op te maken dat zich drie schuldeisers bij de curator hebben gemeld, die in totaal nog 4,6 ton tegoed zeggen te hebben.
Het is de laatste ontwikkeling in de spraakmakende zaak rond de Hengelose ondernemer, die aanvankelijk met zijn webshops in afslankpillen klinkende omzetcijfers boekte.

Fraaie cijfers

Het in 2018 opgerichte VitaSup draaide in het eerste jaar meteen 1,8 ton omzet, waarna dit het jaar erop al explosief steeg naar 6,6 ton. In 2020 liet het een omzet van 7,8 ton noteren.
Na de vliegende start met VitaSup lanceerde de ondernemer een half jaar later een tweede bedrijf: Cosmagiq BV, dat het aanvankelijk ook voor de wind ging en al snel 5,6 ton omzet draaide. Opvallend: circa 1,5 ton daarvan ging op aan advertenties. "Bijna een kwart van de bruto-omzet", aldus de eerste curator in deze zaak.

Boze klanten

De kentering kwam toen in 2021 beide bedrijven volop onder vuur kwamen te liggen. Kopers klaagden over de kwaliteit van de pillen, of dat ze geld hadden overgemaakt en vervolgens niets of slechts een deel van de bestelling ontvingen.
Kritische consumentenprogramma's als Radar, Kassa en BOOS besteedden daarop ruim aandacht aan de Hengelose ondernemer. Het leidde tot een opstootje tussen de 'afslankpillenbaron' en Tim Hofman, toen de programmamaker onaangekondigd op de stoep stond en hem met de klachtenregen confronteerde. De ondernemer reageerde furieus en slingerde meerdere dreigementen naar het hoofd van Hofman.
Nadat de omzetten vervolgens als een plumpudding in elkaar zakten, raakten de twee bedrijven in zwaar weer en gingen vorig jaar op de fles.

Audi Q8

De curatoren stuitten in hun onderzoek naar de achtergronden van het bankroet op meerdere opvallende zaken. Zo bleek dat de directeur-bestuurder een Audi Q8 leaste, waarvan hij in aanloop naar het faillissement het leasecontract had afgekocht. Vervolgens had hij de bolide voor 36 mille doorverkocht aan een autodealer. De Hengeloër werd door de curator gesommeerd dit geld af te geven, maar dit is nooit gebeurd.
Sterker, het lukte de curator op een bepaald moment maar niet in contact te komen met de ondernemer, die van de aardbodem leek verdwenen.
Inmiddels was ook de privéwoning van de ondernemer verkocht. Daarin moest hij nog 20 mille afdragen aan de curator, maar ook dat is nooit gebeurd.

Onduidelijke claim

Bijzonder ook is dat Cosmagiq nog 243.006 euro tegoed had van Fastor, het moederbedrijf waar beide failliete bv's onder vielen. Het is echter altijd onduidelijk gebleven waar die nota over ging. De curator heeft daarover opheldering gevraagd bij de ondernemer, maar daar is nooit antwoord op gekomen.
Uiteindelijk zag curator Gerrit Beekman geen andere uitweg dan het faillissement aan te vragen voor zowel de ondernemer als privépersoon als moederbedrijf Fastor. Beide faillissementen zijn vorige maand uitgesproken, zo blijkt uit het laatste faillissementsverslag van curator Beekman.

Privé aansprakelijk

De schuld van de twee bedrijven VitaSup en Cosmagiq is verder opgelopen tot ruim 2,2 ton, waarvan de fiscus ruim 60 mille heeft geclaimd. Daarnaast hebben zich 23 crediteuren bij de curator gemeld, die een vordering van in totaal 1,5 ton hebben ingediend.
Uit het verslag blijkt verder dat de curator de ondernemer privé aansprakelijk heeft gesteld voor het financieel tekort in het faillissement. Maar gezien het privéfaillissement van de ondernemer is de kans nihil dat dit ooit wat oplevert.

Audi RS5

In het faillissement van moederbedrijf Fastor heeft curator Gerrit-Jan Ligtenberg recent zijn eerste verslag gepubliceerd. Daarin meldt de curator dat zich drie schuldeisers hebben gemeld met een totale claim van 467.709,05 euro.
In zijn eerste onderzoek heeft de curator niets van enige waarde aangetroffen. De Audi RS5 bleek geleased en staat defect bij de garage, zo vermeldt het faillissementsverslag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.