Nieuws

Onthullende details in moord op jonge vader uit Enschede

Enschedeër Jihad Jafo werd met twee pistoolschoten om het leven gebracht.
Enschedeër Jihad Jafo werd met twee pistoolschoten om het leven gebracht. © Politie
Ze ontkennen beiden dat ze ook maar iets met het misdrijf te maken hebben, maar nadat hun dna werd aangetroffen bij het lijk van de vermoorde Jihad Jafo (32) hebben twee mannen uit Den Ham nu heel wat uit te leggen. Hamid, eigenaar van een halal-winkeltje, zou volgens justitie de Enschedeër met twee pistoolschoten om het leven hebben gebracht, waarna hij samen met zijn medewerker Hassan het stoffelijk overschot, verpakt in plastic, in het kanaal zou hebben gedumpt. Hamid moet vandaag een eerste keer in het openbaar voor de rechter verschijnen.
Justitie gaat er vooralsnog van uit dat de jonge vader Jihad uit Enschede meteen al op de avond van zijn verdwijning - 6 december 2021 - van het leven is beroofd. Uit onderzoek blijkt dat waarschijnlijk de volgende avond zijn ontzielde lichaam in het kanaal Almelo-De Haandrik is gegooid, ter hoogte van Bruchterveld. Een klein half jaar later kwam het lichaam boven drijven.

Hiaat in tijdlijn

Hoofdverdachte Hamid (46) uit Den Ham blijkt voor de avond van 7 december - een dag dus na de verdwijning - een hiaat van bijna een half uur in zijn tijdlijn te hebben. Justitie vermoedt nu dat Hamid in dat tijdsbestek het lijk van Jihad heeft gedumpt. Dat zou hij hebben gedaan op de terugweg van zijn winkeltje in Hoogeveen naar zijn woonplaats Den Ham.
Dat blijkt uit het dossier Vlinder, zoals de codenaam voor de moordzaak luidt.

Winkelbediende verdacht

Een medewerker van dat halal-winkeltje, Hassan eveneens uit Den Ham, wordt ervan verdacht dat hij zijn werkgever heeft geholpen bij het dumpen van het stoffelijk overschot. De recherche kwam Hassan op het spoor omdat een haar van hem werd ontdekt op de plakzijde van de tape, die is gebruikt om het lichaam van Jihad in plastic te verpakken.
Zoals RTV Oost eerder al meldde, is ook een haar van Hamid bij het lijk van Jihad teruggevonden.
Sectie heeft uitgewezen dat Jihad met twee pistoolschoten om het leven is gebracht, waarvan één kogel zijn hoofd doorboorde.

Bizarre wending

Omdat zowel slachtoffer Jihad Jafo als hoofdverdachte Hamid in het verleden actief waren in het drugscircuit, leek aanvankelijk een afrekening in het criminele circuit het meest aannemelijke scenario voor het misdrijf. Het onderzoek kreeg echter een bizarre wending toen bleek dat een heel ander motief meer voor de hand ligt: een crime passionel, zoals RTV Oost eerder al onthulde.

Van aardbodem verdwenen

De zaak begint als Jihad Jafo op 6 december van de aardbodem verdwijnt. Eerder die dag heeft hij nog het verjaardagspartijtje van zijn dochter gevierd. Omdat vervolgens taal noch teken meer van 'familieman' Jihad wordt vernomen, wordt al in een vroegtijdig stadium een onderzoek ingesteld naar de mysterieuze vermissing.
Het spoor leidt al snel naar Hamid S. uit Den Ham. Beide mannen van Syrische afkomst met een Koerdische achtergrond kennen elkaar al jaren. Beiden waren in het verleden actief in het drugscircuit, maar komen lijnrecht tegenover elkaar te staan als ze rivalen in de liefde worden.

'Oprotpremie'

Op een bepaald moment doet zich de opmerkelijke situatie voor dat Hamid zelfs 50.000 euro aan Jihad biedt als die uit het leven van de vrouw verdwijnt. Zodat Hamid dan met haar verder kan. Jihad toucheert 20 mille, maar laat vervolgens weten dat hij bij nader inzien toch bij de vrouw blijft.
Hoewel Hamid woest daarover is, blijven de twee liefdesrivalen toch contact houden. Beramen zelfs nieuwe plannen om 'wit poeder' naar Berlijn te smokkelen.
Overigens hadden beide mannen onafhankelijk van elkaar een relatie met de vrouw en was er geen sprake van overspel, aldus betrokkenen.

Lijk boven water

Het rechercheteam Vlinder krijgt Hamid S. in het vizier omdat hij degene is die Jihad op de avond van zijn verdwijning thuis in Enschede heeft opgepikt. Hij is dus de laatste die de man levend heeft gezien. Hamid wordt in eerste instantie nog 'slechts' als getuige gehoord.
Het statief van de bandblusslang waarmee het lijk van Jihad Jafo was verzwaard.
Het statief van de bandblusslang waarmee het lijk van Jihad Jafo was verzwaard. © Dossier Vlinder
Maanden blijft het stil tot Jihads lichaam komt bovendrijven in het kanaal Almelo-De Haandrik. Het lijk is gehuld in een blauwe deken en verpakt in plastic. Het geheel is verzwaard met een 17 kilo zwaar statief van een brandblusslang.

Stroomversnelling

Het onderzoek raakt in een stroomversnelling als forensisch onderzoek wordt gedaan in Hamids halal-winkeltje Sham Market in Hoogeveen. Dan blijkt dat het statief van de brandblusslang onmiskenbaar afkomstig is uit het winkeltje en dat de zeldzame deken waarin het lijk van Jihad was gewikkeld aan Hamid kan worden gelinkt.
Onderzoek bij de Sham Market
Onderzoek bij de Sham Market © Persbureau Meter
Hamid heeft intussen de status van verdachte en moet zijn dna afstaan. Hij raakt in een lastig parket als een haar van hem wordt ontdekt in het pakket waarin Jihads lichaam is verpakt.

Hulp van anderen

De recherche gaat ervan uit dat Hamid nooit het lijk van Jihad in zijn eentje kan hebben gedumpt. Hamid heeft namelijk een uiterst tenger postuur, Jihad is daarentegen een breed en sportief type. Terwijl het lijk ook nog eens was verzwaard, in een poging te voorkomen dat het boven water zou komen.
Hamid heeft dan ook vrijwel zeker hulp gehad, zo luidt de conclusie.
Hiervoor worden twee mannen aangehouden: een 57-jarige inwoner van Gronau met Syrische roots en een Koerdische achtergrond. En de 54-jarige Hassan S.A.. Niet alleen plaatsgenoot uit Den Ham, eveneens Syriër met een Koerdische identiteit, maar opvallender: bediende in Hamids supermarkt.
Hamid ontkent tijdens de rechercheverhoren in alle toonaarden ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Niet met de dood van Jihad, maar ook niet met het doen verdwijnen van diens lichaam. Dat een haar van Hamid bij het lijk van Jihad wordt teruggevonden, daar heeft hij geen verklaring voor.
Tegenover RTV Oost had Hamid intussen laten weten dat hij "veel pijn heeft van de dood van zijn goede vriend Jihad".

Tijdlijn

Het rechercheteam heeft een tijdlijn opgesteld rond het tijdstip van het misdrijf. Hamid zegt dat hij Jihad de avond van diens verdwijning bij een rotonde in Enschede heeft afgezet, waarna die in een donkergekleurde Mercedes zou zijn gestapt.
Hamid zelf rijdt - naar eigen zeggen - door naar een groothandel in Losser en vervolgens terug naar Enschede, waar hij bij een groothandel aan de Josinkstraat inkopen wil doen. Nadat hij eerst nog zijn moeder in Rijssen oppikt, rijdt hij samen met haar via de snelweg terug naar zijn huis in Den Ham.
Omdat beide groothandels die avond al zijn gesloten en er geen personeel meer is, heeft Hamid geen getuigen die zijn verhaal kunnen bevestigen.
De aanvankelijk blauwe deken waarin het lijk van Jihad Jafo was gewikkeld.
De aanvankelijk blauwe deken waarin het lijk van Jihad Jafo was gewikkeld. © Politie

Reconstructie

Omdat Hamid tijdens de rechercheverhoren lastig kan uitleggen hoe hij die avond is gereden, is er vorige week een reconstructie gehouden, waarbij de hele route is nagereden. Via een tolk gaf Hamid tekst en uitleg over het traject.
Het rechercheteam heeft met behulp van Hamids mobiele telefoon de rit deels kunnen bevestigen, maar zit nog wel met een hiaat van circa twintig minuten: tussen 20.11 en 20.29 uur. In die tijd kan Jihad zijn omgebracht.
De volgende dag is Hamid van zijn huis in Den Ham naar zijn winkel in Hoogeveen gereden. Volgens het rechercheteam is hij daar aan het eind van de dag na sluitingstijd om 18.33 uur vertrokken, terug naar Den Ham. Samen met winkelbediende en plaatsgenoot Hassan.
Normaal gesproken zouden de twee na een kleine drie kwartier in Den Ham moeten zijn, maar die avond arriveerden ze daar pas om 19.40 uur. Dit gat in de tijdlijn vindt het Openbaar Ministerie verdacht: het vermoeden bestaat dat de twee mannen die avond het lijk van Jihad in het kanaal hebben gedumpt. Want wat is er gebeurd in die - zoals justitie becijferde - circa 27 minuten?

Hulpje aangehouden

Winkelbediende Hassan is vorige week een tweede keer aangehouden.
De man werd aanvankelijk als getuige gehoord, maar toen hij verdachte werd in de zaak moest hij zijn dna afstaan. Nadat er vervolgens een haar van een tweede onbekend persoon bij Jihads lijk werd ontdekt, kon dit na een dna-treffer worden gelinkt aan Hassan.
Hassan kan geen verklaring geven waarom zijn haar werd ontdekt op het tape dat werd gebruikt om het plastic dicht te plakken, waarin Jihads lijk zat verpakt. Hij blijft verdachte in de zaak, maar omdat er op het doen verdwijnen van een lijk maximaal slechts twee jaar celstraf staat en omdat het rechercheteam verder geen vragen meer voor hem had, werd hij eind vorige week andermaal weer op vrije voeten gesteld.

Alle scenario's open

Het is standaard dat in een moordonderzoek alle scenario's open worden gehouden. Zo is ook nog onderzocht of Jihad wellicht nog een dag lang levend is vastgehouden, maar deze optie kwam al vrij snel te vervallen.
Justitie gaat er in dit stadium vanuit dat Jihad meteen al op 6 december - de avond van zijn verdwijning - om het leven is gebracht. Afgaande op het hiaat in de tijdlijn van Jihad en zijn medewerker Hassan wordt er ernstig rekening mee gehouden dat het lichaam de volgende avond in het kanaal is gedumpt.
Het lichaam van Jihad was verpakt in plastic
Het lichaam van Jihad was verpakt in plastic © Politie

Plaats delict

Justitie tast nog altijd in het duister over de plaats delict. Op de zoektocht naar de plek waar Jihad is omgebracht, is op meerdere locaties uitvoerig forensisch sporenonderzoek verricht. Behalve de halal-supermarkt in Hoogeveen is ook de groothandel in oriëntaalse levensmiddelen aan de Josinkstraat in Enschede minutieus doorzocht. Daarbij is onder meer via zogenoemd luminol-onderzoek gespeurd naar bloedsporen.
Ook Hamids woning in Den Ham en zijn tweede huis in Hoogeveen zijn helemaal uitgeplozen.
Justitie houdt er rekening mee dat Jihad die avond in Enschede is omgebracht, waarna zijn lijk op een later moment is opgehaald om het vervolgens te dumpen. Opvallend: zowel in de BMW van Hamid als de bestelbus van de supermarkt is geen enkel spoor van het slachtoffer teruggevonden.
Ook het moordwapen is nog altijd spoorloos.

Eerste rechtszaak

Hamid moet zich vandaag een eerste keer in het openbaar voor de rechter verantwoorden. Dat gebeurt tijdens een zogenoemde pro-formazitting.
Hamids advocaat, de bekende Enschedese strafpleiter Umut Ural, wil niet reageren op de bevindingen van RTV Oost. "Ik ga niet op de zaken vooruit lopen. Dit is iets dat ik bewaar voor de zitting." Ook de raadsman van Hassan S.A. weigert commentaar.
De 57-jarige man uit Gronau - eveneens Syriër met een Koerdische signatuur - blijft eveneens verdacht. Hij en winkelbediende Hassan moeten mogelijk in een later stadium voor de rechter verschijnen, als veronderstelde hulpjes bij het dumpen van Jihads lijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.