Nieuws

Provincie Overijssel: "Zie je invasieve exoten? Meld het!"

Dit ongelijkbladig vederkruid is een invasieve exoot die bestreden moet worden
Dit ongelijkbladig vederkruid is een invasieve exoot die bestreden moet worden © Jauke Boerdam
Ecoloog Annemarie Garssen van de provincie Overijssel roept bewoners op om waarnemingen van invasieve exoten te melden. "Deze soorten zijn een gevaar voor onze biodiversiteit en onze economie en ook voor onze eigen gezondheid."
Hij zou maar in je tuin staan. De Japanse duizendknoop, die zo sterk wortelt dat hij zelfs je fundering kapot kan krijgen. Of er hangen eikenprocessierupsen in je straat. En ken je de beverrat? Die maakt onze waterkeringen kapot. Maar er zijn nog veel meer invasieve exoten die hier niet vandaan komen en, omdat ze hier geen natuurlijke vijand hebben, onze Nederlandse soorten overnemen.
Het is de taak van de provincie om de invasieve exoten aan te pakken. "Er is een Unielijst opgesteld en op de soorten die daarop staan, geldt een handelsverbod in heel Europa", legt Garssen uit. "Daarnaast staat op onze website hoe wij er alles aan doen om de invasieve exoten aan te pakken. Vooral de soorten die een bedreiging zijn voor onze biodiversiteit omdat ze onze eigen natuur overwoekeren."
In het filmpje hieronder legt Garssen uit hoe belangrijk het is om deze soorten te verwijderen.
invasieve exoten zijn een groot probleem
"Veel exoten zijn door toedoen van de mens in onze natuur terecht gekomen. Bijvoorbeeld omdat mensen hun aquarium leeggooien in de natuur. Of dat ze verkocht worden in de winkel en vervolgens overal de natuur overnemen. Daar moeten we echt met z'n allen op letten."
Op dit moment wordt het ongelijkbladig vederkruid uit de wateren bij Belt-Schultsloot gehaald. "Deze plant komt uit Amerika, heeft hier geen vijanden en hij verdringt de inheemse soorten. Wanneer hij in een schroef van een boot komt, kunnen de kleine stukjes weer uitgroeien tot nieuwe planten en zo ontstaan er heel grote oppervlaktes met alleen deze plant."
In het geval van de Aziatische hoornaar stelt de provincie bakken beschikbaar waarmee je de uitheemse wesp kunt vangen.
De provincie biedt subsidie aan om deze soorten aan te pakken. "In alle gevallen is het noodzakelijk dat mensen het melden wanneer ze in exoot zien. Dit kan via waarneming.nl of via het provincieloket. Zodat wij kunnen ingrijpen en er alles aan kunnen doen om deze soorten te verwijderen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.