Nieuws

Overijsselse scouts oefenen het bloemen leggen voor de herdenking op De Dam op 4 mei

Iedereen kent de beelden van de dodenherdenking op De Dam in Amsterdam op 4 mei. Vlak voor de twee minuten stilte leggen de koning en de koningin een krans ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Na de twee minuten stilte volgen meer kransen. Elk jaar komen scouts in actie om te helpen bij het leggen. En dit jaar zijn dat scouts uit Overijssel.
Overijssel is dit jaar gastprovincie voor het vieren van de bevrijding op 5 mei. Dat betekent onder meer dat in onze hoofdstad Zwolle het bevrijdingsvuur als eerste wordt aangestoken. Minister-president Rutte gaat dat doen. Ook is er voorafgaand een officiële openingsceremonie in het Dominicanenklooster en er is landelijke aandacht voor het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden in Zwolle. Maar er horen ook taken bij op de dag ervoor, op 4 mei dus, zoals het assisteren bij de kranslegging op De Dam.
Niet alleen kransleggen, ook het vlagprotocol werd geoefend
Niet alleen kransleggen, ook het vlagprotocol werd geoefend © RTV Oost
In totaal gaan er bijna tachtig scouts uit Overijssel naar Amsterdam. Ze vertrekken al op tijd naar De Dam om ervoor te zorgen dat de kransen goed aankomen en op de juiste plek klaarliggen. Verder zorgen ze voor het hijsen en bewaken van de vlaggen rondom het monument en ze assisteren genodigden die slecht ter been zijn. Als het defilé langs het monument loopt, geven ze ook bloemen aan die bij het oorlogsmonument gelegd kunnen worden.
CdK Andries Heidema en Jan Terlouw spreken scouts toe
CdK Andries Heidema en Jan Terlouw spreken scouts toe © RTV Oost
Serieuze taken dus en daar wordt flink voor geoefend. Vandaag gebeurde dat voor het provinciehuis in Zwolle. Na een welkom van de Commissaris van de Koning, een gesprek met Jan Terlouw en een videoboodschap van Dieuwertje Blok in het provinciehuis moesten de scouts buiten aan de slag.
Vlag op de goede manier hijsen vergt oefening
Vlag op de goede manier hijsen vergt oefening © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.