Nieuws

Eerste 'nieuwe' munt voor burgemeester Kampen: zilveren Florijn ter ere van Hanzejaar

Zilveren Florijn
Zilveren Florijn © Koninklijke Nederlandse Munt
De eerste herslag van de zilveren Florijn van Kampen ter ere van het Hanzejaar 2023 is vandaag aan burgemeester Sander de Rouwe gegeven. Hij kreeg de munt van de Muntmeester Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt. Vanwege 800 jaar Hanzesteden, wordt de penning van weleer opnieuw geslagen. Dit keer als herdenkingsstuk.
De Rouwe kreeg de Florijn op een passende locatie uitgereikt; op de Kamper Kogge, destijds een uiterst modern handelsschip waarop dergelijke munten mee werden genomen om handel te drijven.
Door de gunstige ligging aan de IJssel, de Zuiderzee en op de route naar de Rijn, had Kampen altijd al een sterke handelspositie. De Zilveren Florijn uit Kampen heeft een koers van 28 stuivers, net als de goudguldens van toen en werd zodoende ook wel Zilveren Goudgulden genoemd. Het grote zilverstuk was erg populair bij de internationale handel. Deze Zilveren Florijn werd in de periode van 1616 tot 1686 geslagen.
Kamper Kogge, symbool voor herslag zilveren Florijn
Kamper Kogge, symbool voor herslag zilveren Florijn © Koninklijke Nederlandse Munt

Hanzeverbond

Vanwege de handel verenigden zeevarende kooplieden zich vanaf de dertiende eeuw. Het vormde de basis voor wat in 1356 het Hanzeverbond werd, als een manier om hun gemeenschappelijke economische belangen na te streven. Langs de kusten van Noord-Europa, voornamelijk rond de Oostzee, sloten zeker 225 steden zich aan bij het verbond, dat tot in de late 17e eeuw een belangrijke invloed had op de economie, de politiek en de handel.

Hanzejaar 2023

Dit jaar wordt het Hanzejaar gevierd: van 1 april tot 31 december 2023 staan de negen Hanzeesteden in Oost-Nederland een jaar lang in het teken van het Hanze gedachtengoed. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze; het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar is.
Naast de Zilveren Florijn wordt er ook een gouden Florijn van 2 ounce (circa 57 gram) uitgebracht. Wie zo'n blinkende munt wil moet diep in de buidel tasten, want die is niet goedkoop: net geen 5.500 euro. Nieuwsgierig geworden? De Koninklijke Nederlandse Munt slijt ze via de website knm.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.