Geen winning van schaliegas in Overijssel de komende vijf jaar

Er mag de komende vijf jaar in Nederland niet naar schaliegas geboord worden door commerciƫle partijen. Dat heeft het kabinet besloten. Ook bestaande vergunningen voor de opsporing van schaliegas, worden niet verlengd.

De winning van schaliegas is omstreden. Tegenstanders zijn bang voor verzakkingen en onherstelbare schade aan de bodem. Vooral de techniek 'fracking' wordt gevreesd. Bij deze methode wordt gas gewonnen door water, chemicaliën en zand onder grote druk in de bodem te pompen.

De Noordoostpolder was één van de mogelijke mogelijke locaties voor schaliegaswinning. Het bedrijf Cuadrilla had plannen voor proefboringen naar schaliegas in het gebied. Die boringen worden horizontaal uitgevoerd waardoor ze feitelijk zouden worden uitgevoerd in het grondgebied van Kampen en Steenwijkerland.

Regionaal verzet

Veel Overijsselse gemeenten zijn tegen de winning van schaliegas. Ook de provincie sprak zich uit tegen de boringen. Ze maken zich zorgen over de schadelijke gevolgen en het feit dat ze geen invloed hebben op waar de boringen plaatsvinden. Dat bepaalt het Rijk namelijk.

In Nederland wordt op dit moment nog geen schaliegas gewonnen. Maar er zijn wel bedrijven met interesse en er worden onderzoeken gedaan naar de mogelijkheden. Volgens minister Kamp is nog niet duidelijk hoeveel schaliegas in de bodem zit en of winning rendabel is. De minister sluit eventuele onderzoeksboringen naar schaliegas niet uit maar zegt dat die dan alleen in opdracht van de overheid gebeuren, en niet in opdracht van bedrijven.

Aan het einde van dit jaar besluit het kabinet of schaliegaswinning wel een optie blijft voor de verre toekomst.

Meer over dit onderwerp:
Schaliegas Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren