Nieuws

Omstreden zorgbureau onder verscherpt toezicht Gezondheidsinspectie

Het zorgbureau Gouden Zorg is onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Het zorgbureau Gouden Zorg is onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). © RTV Oost
Het omstreden zorgbureau Gouden Zorg in Hengelo is onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie heeft daarbij een ultimatum opgelegd: Gouden Zorg moet binnen zes maanden de zaken op orde hebben, anders kunnen verdere maatregelen worden opgelegd.
De naam Gouden Zorg dook eerder al op in reportages van RTV Oost over zorgbureaus waarover twijfels waren gerezen.

Vervolgbezoek

Het verscherpte toezicht is opgelegd nadat de inspectie begin dit jaar een bezoek bracht aan Gouden Zorg. Dit als vervolg op een eerder bezoek vorig jaar.
Tijdens dat eerste bezoek constateerde de inspectie dat de kwaliteit en de veiligheid van de zorg in het geding is. Zowel de directeur als de zorgverleners moeten anders te werk gaan, aldus de inspectie. Zo moeten plannen, tussentijdse evaluties en resultaten beter worden opgeschreven.
Ook constateerde de inspectie dat de zorgverleners onvoldoende bekend zijn met wetgeving of hoe ze die in de praktijk moeten toepassen. "Een voorbeeld daarvan is de Wet zorg en dwang (Wzd)", aldus de inspectie in een toelichting.

Onvoldoende deskundig

Bovendien heeft Gouden Zorg onvoldoende deskundigheid in huis voor het maken van een plan van aanpak en hoe dat kan worden uitgevoerd. Dergelijke plannen van aanpak zijn nodig om de zorg te verbeteren, aldus de inspectie.
Gouden Zorg had na het eerste bezoek van de inspectie te horen gekregen welke verbeteringen moesten worden doorgevoerd. Nu bij een tweede bezoek is gebleken dat dat niet is gelukt, is de zorginstelling onder verscherpt toezicht van de inspectie geplaatst.
Gouden Zorg heeft te horen gekregen dat het uiterlijk 7 oktober aan de gestelde kwaliteitseisen moet voldoen. Zo niet dan zal de inspectie verdere maatregelen treffen.

Teveel gedeclareerd

De naam Gouden Zorg dook eerder al op in het faillissement van Alerazorg, eveneens uit Hengelo. Dit thuiszorgbedrijf was in de problemen geraakt nadat drie zorgverzekeraars 1 miljoen euro terug hadden geëist. De directie van Alerazorg zou dit bedrag te veel hebben gedeclareerd.
Curator Philippe Schol stuitte in zijn onderzoek vervolgens op een aantal opvallende details. Zo ontdekte de curator dat Alerazorg nauw had samengewerkt met twee andere zorgaanbieders: Gouden Zorg en Ararat Thuiszorg. De drie zorgbureaus zaten onder één dak in een bedrijfspand op het industrieterrein van Hengelo.
Ararat kwam in de publiciteit nadat de directeur en een wijkverpleegkundige het met elkaar juridisch aan de stok hadden gekregen, waarna de ruzie bij de rechtbank werd uitgevochten. RTV Oost had eerder al geschreven over de extreme omzetcijfers van de zorgaanbieder. Gezaghebbend hoogleraar prof. dr. Jeroen Suijs had daar kritische kanttekeningen bij geplaatst.
De curator deed vervolgonderzoek in hoeverre de twee zorgaanbieders Gouden Zorg en Ararat eventueel een rol hebben gespeeld bij het bankroet van Alerazorg.
De twee directeuren van Alerazorg zijn overigens intussen privé aansprakelijk gesteld voor het tekort in het faillissement. Dat is becijferd op circa 1,2 miljoen euro.

Coronasteun

Uit onderzoek door RTV Oost bleek verder dat Ararat en Gouden Zorg gedurende de pandemie tienduizenden euro's aan coronasteun hebben aangevraagd en ontvangen. Dit is vooral opvallend omdat zorgaanbieders in principe niet voor deze zogenoemde NOW-regeling in aanmerking kwamen.

Dossier Zorgonderzoek

RTV Oost heeft in het verleden uitvoerig bericht over zorginstellingen. Deze verhalen zijn gebundeld in het dossier Zorgonderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.