Nieuws

Albert Heijn medewerkers trotseren kou met actie voor meer loon: "Regen, storm, sneeuw maakt ons niet uit, wij gaan door"

Actievoeren in de regen
Actievoeren in de regen © Marielle Beumer RTV Oost
De Albert Heijn medewerkers van het distributiecentrum in Zwolle zijn vast besloten: "Zolang er geen beter loonbod van onze werkgever komt en de voorgestelde verslechteringen in de CAO niet van tafel gaan, blijven wij staken." Dat zegt Harrie Horsman stellig, terwijl hij met zo'n 40 ploegmaten voor de deur van het Zwolse distributiecentrum actie voert.
De mannen zijn inmiddels behoorlijk nat geregend, maar het bar slechte weer houdt ze niet tegen om te staken. "Regen, storm, sneeuw, het maakt ons echt niet uit, wij gaan ervoor", zegt Horsman resoluut.
De medewerkers zijn het volgens CNV vakbondsbestuurder Soraya Faez gewoon goed zat. Volgens haar is de actiebereidheid bij alle zeven distributiecentra van AH groot. "Zelfs uitzendkrachten en parttimers sluiten zich bij ons aan omdat ze hun arbeidsvoorwaarden zien verslechteren. Dat willen we absoluut niet, de solidariteit onder werknemers is groot. We willen dat iedereen eerlijk gecompenseerd wordt voor het harde werken. Wat er nu moet gebeuren is dat de werkgever met een goed loonbod op de proppen komt. We willen een loonsverhoging met een percentage met minimaal twee cijfers voor de komma, anders komen de vakbonden niet terug aan tafel."
Werknemers voeren actie voor meer loon bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle

Veertien procent meer loon

De meeste actievoerders vinden een forse looneis terecht. Harrie Horsman: "AH biedt ons nu zes procent en twee procent vanaf januari, dat vinden we te weinig. Zeker gezien het feit dat we er in de afgelopen twee jaar ook in koopkracht op achteruit zijn gegaan. We gaan voor veertien procent."
Volgens collega actievoerder Gerben van der Sloot kan Albert Heijn dat best betalen. "De aandeelhouders en de directie van AH en Delhaize zorgen heel goed voor zichzelf, dat vind ik best. Maar voor mij en mijn collega's worden de boodschappen ook duurder, dus ook wij willen profiteren van de winst die gemaakt is."
Actie bij AH distributiecentrum Zwolle
Actie bij AH distributiecentrum Zwolle © Marielle Beumer RTV Oost
Soraya Faez vult aan: "Het is nodig. De inflatie is hoog en mensen kunnen hun boodschappen niet meer betalen, terwijl de top van het bedrijf zichzelf forse loonsverhogingen en bonussen toekent. We zien allemaal dat de prijzen in de supermarkten stijgen, dat geld gaat ergens heen, maar niet naar de medewerkers en dat moet veranderen."
"Hier in Zwolle doen zo'n 100 van de 250 vaste medewerkers van het distributiecentrum mee aan de actie", zegt Horsman. "Ik denk dat het distributiebedrijf daardoor op dit moment op slechts 80 procent draait en dat gaat Albert Heijn echt wel merken", zegt hij. "Ik denk dat de meeste winkels aan het einde van de middag al leeg zullen raken. Vooral op de versafdeling, dus qua beperkt houdbare producten zullen de schappen snel leger worden."

Actie in de regen

Ook al is het weer bar slecht en staan de actievoerders al sinds vanochtend vroeg in de stromende regen, ze zijn geenzins van plan om naar huis te gaan. Het volume van de muziek in de tent wordt nog een keertje extra omhoog gedraaid en ondersteund met luide "actie, actie", kreten.
Schuilend in de FNV en CNV actietent houden de meeste stakers het met een warme bak koffie in de hand nog wel een tijdje vol tot ze worden afgelost door de middag- en avondploeg.
Morgen tussen tien en twaalf uur is er opnieuw een grote stakingsbijeenkomst voor de deur in Zwolle gepland. "Dan zal het ongetwijfeld druk zijn", zegt één van de actievoerders. "Medewerkers kunnen zich dan inschrijven voor de volgende staking die voorlopig tot en met woensdag zal gaan duren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.