Doorbraak in toeslagenschandaal door Nijverdals stel: rechter stelt Staat aansprakelijk voor schade

Deur opengezet
De Belastingdienst heeft jarenlang - van 2004 tot 2019 - tienduizenden Nederlandse gezinnen met kinderopvangtoeslag ten onrechte aangemerkt als fraudeurs. Al in 2012 klonken de eerste signalen dat er in de fraudebestrijding iets misging, maar het duurde tot 2017 voordat het op de politieke agenda stond. Na jarenlang politiek en ambtelijk gekonkel trad in 2021 het voltallige kabinet Rutte III af om de affaire.
Ergens tussen de 30.000 en 70.000 gezinnen zijn gedupeerd door dit Toeslagenschandaal. De Belastingdienst vorderde soms tonnen aan zogenaamd onterecht ontvangen kinderopvangtoeslag en boetes terug. De gevolgen waren dramatisch. Mensen raakten huizen en bedrijven kwijt, meer dan 1.100 kinderen werden uit huis geplaatst en burgers die geen uitweg meer zagen raakten in psychische nood en maakten soms een eind aan hun leven.
Waarom de Belastingdienst mensen als fraudeur bestempelde en een terugvordering startte, is tot op de dag van vandaag niet precies duidelijk. Bij monde van de staatssecretaris is toegegeven dat er ‘breed’ sprake was van 'ethisch profileren', maar hoe breed dat was (of is) en waar ‘m dat in zat, is nog altijd in nevelen gehuld.