Nieuws

Stakers Albert Heijn gaan door: eerste lege schappen vandaag zichtbaar

Actie bij AH distributiecentrum Zwolle
Actie bij AH distributiecentrum Zwolle © Marielle Beumer / RTV Oost
De eerste gevolgen van de stakingen bij Albert Heijn zijn zichtbaar, vooral in de supermarkten die worden bevoorraad vanuit het distributiecentrum in Zwolle. En de problemen worden groter. Want waar de stakers eerder meldden het werk tot en met morgen neer te leggen, gaan ze nu door 'zo lang het nodig is'.
De loonstrijd tussen de vakbonden FNV en CNV en Albert Heijn verhardt. Met een loonsverhoging van ten minste tien procent als eis, hebben medewerkers van de distributiecentra van de grootgrutter het werk neergelegd. Die actie zou tot en met morgen duren. Maar de stakende distributiemedewerkers willen doorgaan totdat Albert Heijn met een verbeterd loonbod komt.
"We hadden afgelopen weekend tot en met woensdag stakingen ingepland. Toen wisten we natuurlijk ook nog niet hoe hoog de actiebereidheid precies zou zijn", legt FNV-bestuurder Levin Zühlke-van Hulzen uit. Maar nu de acties even bezig zijn hebben de bonden aan de stakers gevraagd of ze hun actie willen voortzetten. "Het antwoord daarop is overal ja", zegt bestuurder Soraya Faez van CNV.

Staking vandaag merkbaar

Verspreid over de zes distributiecentra van de grootgrutter hebben honderden mensen het werk neergelegd. Dat leidt tot de vakbonden al tot lege schappen in enkele winkels, stellen de vakbonden. Albert Heijn zelf meldt dat meer dan de helft van de winkels op dit moment goed kan worden bevoorraad.
Anders is dat in winkels in het noordoosten van Nederland, zegt een woordvoerder van de supermarktketen. "In de regio noordoost zullen klanten in de loop van vandaag effect merken van de acties bij ons distributiecentrum in Zwolle. We bekijken per dag en dagdeel hoe we onze winkels het beste kunnen bevoorraden, de impact van de acties verschilt per locatie en per moment van de dag."

Actiebereidheid houdt aan

Gisteren stonden hier veertig stakende medewerkers voor de deur. Vandaag zijn dat er volgens de AH-woordvoerder tien. Daarmee is het aantal afgenomen, maar de actiebereidheid niet. De stakers gaan door 'zo lang het nodig is.' De directie van Albert Heijn buigt echter (nog) niet onder de dreiging van lege schappen.
Het is de bonden bij de actie vooral te doen om extra loon voor de distributiemedewerkers om de hoge inflatie te compenseren. Ze vinden dat Albert Heijn veel te weinig loonsverhoging biedt. FNV zet daarom in op een loonstijging van 14,3 procent plus 100 euro bruto per maand. CNV is iets minder uitgesproken, die vakbond wil een verhoging 'met minimaal twee cijfers voor de komma'.
Daarnaast zijn ze boos dat de winkelketen voor nieuwe medewerkers een verslechtering van bijvoorbeeld de zondagstoeslag voorstelt. Albert Heijn wil die toeslag verlagen tot vijftig procent van het normale salaris. Wat die loonsverhoging betreft: de grootgrutter heeft een stijging van acht procent voorgesteld. Zes procent per direct en twee procent per januari volgend jaar.

'Vakbonden willen niet in gesprek'

"Met dit bod is de structurele loonstijging voor medewerkers van de distributiecentra na één jaar meer dan acht procent. Dit ligt boven het gemiddelde van nieuwe cao’s die nu voor één jaar worden afgesloten", zegt de AH-woordvoerder. "Zowel wij als FNV en CNV moeten stappen zetten om tot goede afspraken te komen voor onze collega’s van de distributiecentra. Wij staan hierover open en hebben de vakbonden verzocht te overwegen hetzelfde te doen. In hun ultimatum houden ze echter volledig vast aan hun ingediende voorstellen en zij willen niet met ons in gesprek."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.