Nieuws

Slachtoffers toeslagenschandaal Renate en Jeroen vochten jarenlang voor gerechtigheid: "Voor ons de enige weg"

Jeroen en Renate spanden met succes een zaak aan tegen de Staat
Jeroen en Renate spanden met succes een zaak aan tegen de Staat © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Renate Wolbers en Jeroen Wolterink zaten jarenlang met hun gezin in de ellende. De oorzaak? Het toeslagenschandaal. Tienduizenden mensen kwamen erdoor financieel in de problemen. Ook het Nijverdalse stel, maar vandaag werden ze door de rechter in het gelijk gesteld.
"Dit was voor ons de enige weg", vertelt Renate nadat de rechter uitspraak heeft gedaan in de door het Nijverdalse stel aangespannen zaak. "De afhandeling met de Staat is volledig vastgelopen. Dat was geen optie."
De rechtbank stelde Renate en Jeroen in het gelijk. In de periode van 2008 tot en met 2015 is er onrechtmatig gehandeld door de Staat. De kinderopvangtoeslagen zijn in die tijd onterecht teruggevorderd. De ontstane schade is volgens de rechter dan ook volledig de schuld van het Rijk.

Afgrond

Bij het horen van het vonnis konden Renate en Jeroen de tranen niet bedwingen en knuffelden ze elkaar stevig. Maar het besef is er nog niet echt. “Nee, eigenlijk niet. Dat moet nog landen. De woorden komen wel binnen, maar je slaat het nog niet echt op."
Eén ding is voor de Nijverdallers wel klip-en-klaar. "Dit is de bevestiging dat er écht onrechtmatig is gehandeld. Mensen zijn doelbewust de afgrond ingeduwd. Het was geen foutje of een klein dingetje. Het is bewust gebeurd. En deze rechterlijke uitspraak is baanbrekend."
Er is vandaag geschiedenis geschreven
Cyril Sprietz, advocaat

Baanbrekende uitspraak

Tienduizenden toeslagenslachtoffers moeten vandaag met verregaande interesse naar de uitspraak hebben gekeken. Want het oordeel van de rechter is baanbrekend. Door zogenoemde precedentwerking, kunnen ook andere slachtoffers met deze uitspraak onder de arm naar de rechter stappen.
Daar is ook advocaat Cyril Spiertz van overtuigd, hij stond het gedupeerde stel bij. "Er is vandaag geschiedenis geschreven", stelt hij. "Iedereen die ook maar iets van het toeslagenschandaal weet, zal zien dat het een baanbrekende uitspraak is."
Dat besef moet nog komen
Renate Wolbers, slachtoffer

Betere oplossing

De advocaat rekende op deze uitspraak. "We hadden er vertrouwen in, vooral op basis van de zitting in maart", legt de raadsman uit. "In mijn optiek kon het niet anders. Er moet een betere oplossing voor de slachtoffers komen."
Daar zijn Renate en Jeroen het uiteraard roerend mee eens. En dat zij wel eens het gezicht kunnen zijn van een historisch kantelpunt in dit schandaal? "Dat besef moet nog komen. We hebben deze weg gekozen omdat we niet anders konden."

Champagne

En dat is geen weg zonder hobbels en gaten. "Er zit zo veel werk en emotie in deze zaken", vertelt Sprietz. "Dan is er bij zo'n duidelijk vonnis flink wat ontlading."
"We gaan straks eerst een hapje eten", vertelt Renate lachend. "En we gaan champagne drinken om het te vieren!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.