Nieuws
Indonesische zorgstudenten als extra wapen in strijd tegen personeelstekort

Vier zorgorganisaties halen studenten uit Indonesië in de strijd tegen het alsmaar groter worden personeelstekort in de zorg. De in totaal 75 studenten komen over twee weken al naar Enschede. Op termijn gaan ze als volwaardig verzorgende aan de slag in de wijkverpleging en verpleeghuizen in de regio. Behalve dat ze zelf volop meedraaien, zorgen ze tegelijk voor verminderde werkdruk bij het reguliere personeel.
Vooruitlopend op hun komst naar Nederland hebben de zorgstudenten overigens al gedurende een half jaar een taalcursus gevolgd. "Zodat ze al een aardig woordje Nederlands spreken op het moment dat ze hier aankomen", vertelt Lex Smetsers, namens zorgorganisatie Livio de architect van deze opmerkelijke oplossing.
Hoger peil
De Indonesiërs zijn in hun vaderland afgestudeerd als verpleegkundige, maar het is de bedoeling dat ze in Nederland hun niveau naar een hoger peil brengen. Daartoe zullen ze gedurende vier jaar in ons land een vervolgopleiding tot HBO-verpleegkundige doorlopen. Gedurende die studie kunnen ze vervolgens worden ingezet bij de vier organisaties die deel uitmaken van De Zorgschakel Enschede. Het is bedoeling dat ze na hun studie terugkeren naar hun geboorteland.
Werkdruk verlichten
De zorg in Nederland kampt al jaren met grote personeelstekorten. De Zorgschakel - een coöperatie van de vier zorgorganisaties De Posten, Liberein, Livio en Manna - probeerde dit probleem eerder al via innovatieve oplossingen te lijf te gaan. Onder meer door gebruik te maken van moderne technologie, waardoor het aantal fysieke contactmomenten tussen zorgpersoneel en cliënt kan worden verminderd. Maar ook door zij-instromers en 'mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt' om te scholen zodat ze eenvoudige zorgtaken kunnen overnemen en zo de werkdruk voor zorgmedewerkers verlichten.
Extra wapen in strijd
De Zorgschakel Enschede komt nu met een extra wapen in de strijd tegen de personeelstekorten in de zorg: zorgmedewerkers uit andere landen.
Dat zorgorganisaties hun personeel van buiten de EU aantrekken, is overigens niet helemaal nieuw. Sinds enkele jaren wordt daar al op diverse plekken in ons land mee geëxperimenteerd. Zo heeft een Limburgs ziekenhuis zeven Filipijnse verpleegkundigen aangetrokken.
Dat zorgorganisaties hun personeel van buiten de EU aantrekken, is overigens niet helemaal nieuw. Sinds enkele jaren wordt daar al op diverse plekken in ons land mee geëxperimenteerd. Zo heeft een Limburgs ziekenhuis zeven Filipijnse verpleegkundigen aangetrokken.
Ervaring opgedaan
Huidig bestuursvoorzitter van Livio, Lex Smetsers, heeft hier als eerste in ons land ervaring mee opgedaan. Zo was hij in 2021 betrokken bij de inzet van Indonesische zorg bij een zorgorganisatie in Drenthe. "Zijn ervaringen brengt hij nu in de praktijk bij de Zorgschakel Enschede", aldus woordvoerster Maaike Geerdink van Livio.

Terwijl Nederland kampt met een nijpend personeelstekort kent Indonesië juist een overschot aan zorgmedewerkers. Volgens Maaike Geerdink snijdt het mes dan ook aan twee kanten: "Velen zitten in Indonesië zonder baan, terwijl zij in Nederland van grote waarde kunnen zijn."
Aan de slag
De 75 Indonesische zorgstudenten komen 15 mei aan in Enschede, waar ze op basis van een studieverblijfsvergunning aan de slag gaan. Gedurende hun vierjarige opleiding kunnen ze worden ingezet bij de vier Twentse zorgorganisaties, die zorg bieden in Enschede, Haaksbergen en net over de provinciegrens in Eibergen en Neede.
Aanwinst
Volgens bestuursvoorzitter Lex Smetsers hebben de ervaringen in Drenthe uitgewezen dat de Indonesische studenten een aanwinst vormen op het bestaande personeelsbestand. "Uiteraard laten we ze nog niet meteen alle werkzaamheden uitvoeren, maar dat bouwen we gaandeweg op. Uiteindelijk kunnen ze als volwaardig verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) meedraaien", aldus Smetsers.
Smetsers maakt overigens wel een kanttekening: "Deze studenten vormen niet dé oplossing voor het personeelstekort in de zorg, maar maken déél uit van de oplossing."
Huisvesting
Enschede kent een groot tekort aan studentenkamers, maar De Zorgschakel heeft dit al geregeld. De studenten worden namelijk onder meer ondergebracht in een vleugel van het voormalig ziekenhuis aan het Dr. Ariënsplein in Enschede en een accommodatie van Livio.
Het is de bedoeling dat ze na vier jaar hun kennis en ervaring kunnen gebruiken in de Indonesische gezondheidszorg. De Zorgschakel Enschede werkt in dit project onder meer samen met het ministerie van gezondheid in Indonesië.