Nieuws

Hoe solarboxen uit Hardenberg het verschil maken in ziekenhuizen in Zambia

Solarboxen uit Hardenberg een groot succes in Zambia
Solarboxen uit Hardenberg een groot succes in Zambia © RTV Oost, Henk Meulink
De 24 solarboxen uit Hardenberg zijn een enorm succes in Zambia. Vorige week zijn ze vervoerd naar het buitengebied van het land, waar een gebrek aan elektriciteit eerder nog een groot probleem vormde. De talloze kleine medische klinieken in Zambia zijn onder meer voor de koeling van medicijnen afhankelijk van een goede stroomvoorziening. Die was er eerder niet en dat bracht de Hardenberger Henk Meulink op het idee om iets nieuws te ontwikkelen.
Henk Meulink heeft in Hardenberg een bedrijf in zonnepanelen en hij bedacht een simpel maar vandalismeproof systeem om de medische hulp in het Afrikaanse land te kunnen ondersteunen. De solarbox is een stalen inklapbaar systeem waarin accu's gevoed worden door uitklapbare zonnepanelen. Eén zo'n solarbox kan een hele kliniek voorzien van electra.
"Nu hoeven ze een bevalling niet meer bij te schijnen met een zaklamp. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, kunnen de koelkasten blijven draaien waarin de medicijnen koel gehouden moeten worden", zegt Henk Meulink.
Meulink produceerde 24 stuks en die zijn de afgelopen maanden in een container verscheept naar Afrika. Meulink reisde er persoonlijk achteraan om te kunnen zien of zijn bouwsels ook op de goede plek aan kwamen.

Zingend welkom geheten

Zo was Henk er getuige van dat de eerste solarbox werd opengeklapt. De plaatselijke burgemeester sloot de stekker aan en sindsdien heeft het kleine ziekenhuisje in Lusulu licht dankzij de Nederlandse vinding. "Het was echt mooi om te zien dat die mensen er zo blij mee zijn. Niet alleen de verplegers, want uit het dorp kwam een groep vrouwen al zingend op ons af om ons te verwelkomen."
Henk is afgelopen weekend weer terug gekomen in Nederland maar hij geniet nog erg van de beelden en herinneringen uit Zambia. "De babysterfte is daar heel erg hoog en met deze solarbox kunnen we dus levens redden."

Nieuwe aanvragen

De reportage die RTV Oost eerder uitzond over de solarboxen uit Hardenberg, heeft ertoe geleid dat Meulink nu aanvragen krijgt van over de hele wereld. Hoewel het plan oorspronkelijk via een stichting werd uitgerold omdat Henk er ook geen geld aan wilde verdienen, zal hij het nu toch iets anders moeten aanpakken. "Uit Oeganda ligt een vraag voor 200 solarboxen. Dat is mooi, maar dat kunnen we niet meer via de stichting doen dus we zullen iets anders moeten verzinnen."
Er zijn aanvragen binnen gekomen vanuit onder meer Suriname, Malawi en Ghana. "Ze zien deze solarbox toch wel als een oplossing voor electriciteitsproblemen in afgelegen gebieden."
In deze video kun je zien hoe de solarboxen werden ontvangen:
Solarboxen uit Hardenberg een groot succes in Zambia

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.