Nieuws

Boer Geert verdient geld met zijn bodem

In de sloot van melkveehouder Stevens zit een eigen stuw
In de sloot van melkveehouder Stevens zit een eigen stuw © RTV Oost / Chantal Everaardt
Een hoger waterpeil, dieper wortelende gras- en kruidensoorten gebruiken en de bodem zo luchtig mogelijk houden. Veel boeren kennen de feiten, maar het toepassen op je bedrijf is niet altijd makkelijk of direct realiseerbaar.
Melkveehouder Geert Stevens uit Holten is bewust bezig met zijn bodem en watermanagement, met hogere opbrengsten tot gevolg. Samen met onderzoekers van de Wageningen Universiteit bekijkt hij welke effecten maatregelen hebben en waar nog verbeterpunten liggen. Het gaat dan om zowel de kwaliteit van het water op het erf en in aangrenzende sloten, maar ook over water vasthouden.
"In overleg met het waterschap en onze buren en collega-ondernemers hebben we gekeken hoe we het waterpeil hoger kunnen houden. Ik heb nu een stuw die ik zelf kan beheren, geplaatst door het waterschap. Het gaat erom dat je dieper in je perceel het water kunt krijgen en vasthouden. Dat is een zoektocht. Ik zou best het peil hoger willen, maar boeren met lager gelegen gronden komen dan in de problemen. En ook het waterschap wil water kunnen afvoeren bij wateroverlast. Je moet rekening houden met verschillende belangen."

'Geld als water'

Lachend vertelt Stevens dat hij inderdaad met zijn bodem en met water zijn geld verdient, al is het dan niet 'als water'. Hij vindt het belangrijk om na te denken over de maatschappelijke opgaven, maar hij moet ook gewoon geld verdienen met zijn gangbare melkveehouderij. De investering in een stuw in samenwerking met het waterschap levert hem in dit geval geld op. "De kwaliteit van mijn bodem verbetert door het hogere waterpeil."
Onderzoeker Koos Verloop van de Wageningen Universiteit is een van de mensen die samen met boeren bekijkt hoe je maatregelen van papier naar de praktijk brengt. "Het is belangrijk te onderzoeken hoe de kennis die er is ook daadwerkelijk op een bedrijf kan worden toegepast. Dat is nog wel lastig. Maar als je met elkaar stappen zet is één plus één wel eens drie. Wij leren van elkaar, onderzoekers leren ook van de boerenpraktijk."
Geld verdienen als boer met bodem en waterbeheer

Deltaplan

Aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer doen verschillende boeren mee om de kwaliteit van het water en de bodem te verbeteren. Stevens is dus een van die boeren. Ook is hij deelnemer aan onderzoeks-platform Koeien en Kansen, netwerk praktijkbedrijven en de Vruchtbare Kringloop Overijssel. Het geeft hem energie om mee te doen aan verschillende studiegroepen.
"Mijn bedrijf is dynamisch, de bodem is de basis voor ons bedrijf, daar schakelt alles in elkaar. Als ik die kan verbeteren met een hogere opbrengst van mijn gras is dat mooi. De droogte sloeg hier ook toe in de afgelopen jaren, dus kijk je naar wat beter kan. Je denkt na over beregenen, doe je het wel of niet, wanneer kan het uit. Je wil zo min mogelijk uitspoeling van meststoffen, droge gronden spoelen sneller uit. Wij willen in balans met ons gezin en onze omgeving boeren."

Kennis delen

Een open dag op het bedrijf van de familie Stevens is bezocht door collega-boeren, burgers, onderzoekers en andere belangstellenden. Melkveehouder Arie Petter uit Ommen vond het interessant om de bevindingen van Stevens te horen. "Wij hebben dit voorjaar een peil-gestuurde drainage aangelegd. Een stuw zou goedkoper zijn, als je daar weer wat meer mee kunt bereiken is dat positief. Het klimaat verandert, je moet inspelen op droogte. Kennis delen met elkaar is dus goed."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.