Nieuws

Piloot gecrasht zweefvliegtuig gaat vrijdag de lucht weer in: "Back to normal"

Een zweefvliegtuig boven Lemelerveld
Een zweefvliegtuig boven Lemelerveld © RTV Oost / Teun van der Velden
De piloot die vorige week crashte met zijn zweefvliegtuig in Lemelerveld, kruipt vrijdag alweer achter de knuppel. Het gaat weer goed met hem. "Weer back to normal", zegt voorzitter Ronald de Boer van Aero Club Salland.
Vorige week woensdag ging het 's middags mis bij de zweefvliegclub in Lemelerveld. Tijdens het opstijgen, waarbij een vliegtuig met een lier de lucht in wordt getrokken, crashte het toestel. Het kwam op de kop terecht.
De piloot zat in zijn eentje in het vliegtuig en werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Dezelfde dag nog mocht hij naar huis.

Snel weer vliegen

Met spoed kwamen hulpdiensten ter plaatse na de 112-meldingen. Een ongeval met een vliegtuig leidt altijd tot schrik. "Maar de rust is gelukkig weer wedergekeerd binnen onze vereniging", vervolgt De Boer. "We hebben goed met elkaar gesproken. We zijn allemaal erg blij dat de piloot vrijdag alweer kan vliegen. Back to normal."
Het zweefvliegtuig dat gecrasht is
Het zweefvliegtuig dat gecrasht is © ProNews
Ook andere leden vlogen al snel weer na het ongeval. "We hebben één dag alles stilgelegd, maar op vrijdag zijn we alweer gaan vliegen toen het weer het toeliet. Alles is dan al snel weer zoals vanouds."

Luchtvaartpolitie

De Boer was zelf aan het werk aan de andere kant van het land, toen hij over het ongeluk werd geïnformeerd. Het calamiteitenplan van de vliegclub was toen al in werking getreden. "Als ik een telefoontje ontvang dat er wat is gebeurd, dan is het mijn taak om naar de vereniging te komen en iedereen bij elkaar te roepen en de juiste instanties in te lichten."
Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, wil voorzitter De Boer niet zeggen. "We moeten het onderzoek van de luchtvaartpolitie afwachten en dat kan nog wel even duren..."
Drie doden
In juli 2020 ging het voor het laatst gruwelijk mis tijdens het zweefvliegen. In één weekend overleden drie piloten bij twee ongevallen. Een van hen was een 29-jarig lid van Aero Club Salland. "Natuurlijk zijn er risico's", zei instructeur Hans den Besten destijds. "Maar zweefvliegen is absoluut veilig."

In de onderstaande video zie je hoe zweefvliegen in z'n werk gaat:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.