Reuring in Staphorst na integriteitsonderzoek gemeente-ambtenaren

In Staphorst is toenemende kritiek op de uitkomsten van het interne onderzoek naar de integriteit van het ambtenarenapparaat. Burgers noemen het interne onderzoek, waarbij de gedupeerde bewoners niet zijn ondervraagd, een farce.

"Het heeft alleen maar meer schade aangericht in het vertrouwen in de lokale politiek", zegt een Staphorster op de Markt, die liever anoniem wil blijven. Er wordt op straat veel over het onderzoek gesproken.

Op 2 juli presenteerde het college de uitkomsten van een intern onderzoek naar de integriteit van het ambtenarenapparaat in Staphorst. De conclusie dat er geen grote fouten zijn gemaakt klopt volgens veel inwoners van het lintdorp van geen kant. "Hoe kun je zoiets onderzoeken als je maar een van beide partijen aan het woord laat?", vraagt een oudere vrouw zich af.

Gedupeerd

Het interne onderzoek richtte zich op de afhandeling van een aantal kwesties die al jaren spelen in de gemeente. De inwoners die daarbij gedupeerd zijn en meermaals bezwaar aantekenden, hebben voor, tijdens en na het onderzoek nooit iets van de gemeente gehoord. Zij hebben dus ook geen idee wat er nu verder gebeurt.

"Voor ons is er weinig veranderd dus we gaan door tot we duidelijkheid hebben. Onze advocaat is ermee bezig maar in het gemeentehuis is het nu vakantietijd dus we moeten maar weer wachten", aldus Margje Jansen-Bijker.

Margje zegt met haar gezin één van de gedupeerden te zijn.

Bestemmingsplan plotseling gewijzigd

In een uitzending van RTV Oost eerder dit jaar werd duidelijk dat de gemeente de bestemming van de boerderij waarin zij wonen en werken, zonder overleg meermaals heeft gewijzigd. Daardoor zou de familie Jansen-Bijker niet langer mogen boeren op die plek.

Wijziging van het bestemmingsplan in dit geval heeft voordelen voor buren die op hun terrein meerdere woningen willen bouwen. Door de bestemming van Margje's boerderij te veranderen, mogen zij en haar man op die plek niet langer een boerenbedrijf runnen. Zij zullen dan op eigen kosten moeten verhuizen, of een andere baan moeten zoeken.

Geen reactie

Jansen-Bijker vroeg wethouder Jaspers-Faijer om haar het rapport van het interne onderzoek toe te sturen maar daarop kreeg ze geen reactie. "Moeten we nu weer een rechtszaak starten om er achter te kunnen komen wat er over ons in dat rapport is gezegd? Dat kan toch niet?! Maar als ze het zo willen, dan moet het maar zo. Ik wil gewoon zien wat er geschreven is."

Nieuw voorstel

CU-fractievoorzitter Dick Vedder laat in De Stentor weten na de zomervakantie opnieuw een extern onderzoek voor te stellen aan de gemeenteraad. Dat de gemeentesecretaris in vier kwesties de rol van zijn eigen personeel beoordeelde zonder de burgers te horen, zit Vedder niet lekker. Hij stelt veel steunbetuigingen uit de samenleving te ontvangen.

Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.

Deel dit artikel:

Reageren