Nieuws

Satudarah-kopstuk uit Enschede verdacht van smokkel duizenden kilo's cocaïne

Top Satudarah verdacht van smokkel duizenden kilo's coke
Top Satudarah verdacht van smokkel duizenden kilo's coke © Ter illustratie, Getty Images
De Enschedese Satudarah-oprichter Michel B. en enkele medeverdachten uit dezelfde stad worden verdacht van de smokkel van duizenden kilo's cocaïne vanuit Brazilië. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost. Michel B., bijgenaamd MiMa, blijft de komende maanden achter slot en grendel, heeft de rechtbank vandaag besloten.
Naast MiMa en de andere Enschedeërs zijn nog zeker drie andere Satudarah-kopstukken verdacht in de zaak met codenaam 26March, zo onthulde RTV Oost al eerder. Het gaat onder meer om de 'President World' van de inmiddels verboden motorclub en de penningmeester, beide uit Tilburg. Tot nu was onduidelijk waar de mannen precies van verdacht werden, behalve de ruime omschrijving 'opiumfeiten en gewoonte witwassen'.

Twee transporten

De verdachten zouden minimaal twee cocaïnetransporten uit Brazilië hebben laten komen, duizenden kilo's in totaal. Ook worden ze verdacht van handelen in synthetische drugs (speed, xtc, crystal meth, etc. red.)
Het onderzoek van de Landelijke Recherche naar Satudarah startte vorig jaar augustus. Toen kwam er bij de geheime dienst van de politie een tip binnen dat de landelijke top van Satudarah, ondanks een recente veroordeling, 'gewoon' door was gegaan met grootschalige drugshandel. En dat de bestuursleden nog altijd de absolute leiders zouden zijn.
We konden klassiek recherchewerk combineren met berichten
Politiebron
Gevolg was het optuigen van een groot rechercheteam. Dat team kwam afgelopen najaar tot de conclusie dat de tip zou kloppen.

Klassiek recherchewerk en berichten

Toen de opsporingsdiensten ook nog mee konden lezen met criminele appjes die verstuurd werden met chatdienst Exclu, bleek dat er binnen de groep van Satudarah zou worden gesproken over drugshandel. "We konden klassiek recherchewerk combineren met berichten", zegt een politiebron. De recherche heeft verschillende accounts van Exclu gekoppeld aan de verdachten.
Een deel van de huidige groep die vastzit werd afgelopen 3 februari aangehouden, 'klapdag' van onderzoek Exclu. Toen maakte het opsporingsapparaat bekend dat ze maandenlang hadden kunnen meelezen met criminele communicatie en werden in binnen- en buitenland tientallen verdachten opgepakt.

Enschedese verdachten

Het was die dag ook de bedoeling om minimaal drie andere Enschedeërs aan te houden die lid waren van Satudarah. Maar geen van hen was thuis. Twee hebben zich op een later moment gemeld; zeker één is nog voortvluchtig. RTV Oost berichtte eerder deze maand als eerste over de aanhouding van oprichter MiMa. Die bijnaam is een samenvoeging van zijn voornaam Michel en de eretitel Malessy, die hij heeft gekregen als één van de oprichters van de motorclub.
De landelijke top van Satudarah, waaronder MiMa, werd eind 2021 veroordeeld tot jaren celstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Omdat de kopstukken in hoger beroep zijn gegaan, konden ze dat proces in vrijheid afwachten. Nu zit een deel van die groep dus weer vast.
Een eerste voorbereidende rechtszitting dient volgende maand bij de rechtbank in Den Bosch.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.