Nieuws

N50 bij Kampen op de schop: rijbaanscheiding en verharde berm moeten weg veiliger maken

Mogelijk snel tijdelijke maatregelen op 'dodenweg' N50 bij Kampen
Mogelijk snel tijdelijke maatregelen op 'dodenweg' N50 bij Kampen © PNN
Na jaren leuren en meerdere verkeersdoden, wordt er vandaag begonnen met de aanpak van de N50 bij Kampen. Een fysieke rijbaanscheiding en bermverharding tussen de aansluitingen Kampen en Kampen Zuid moet de 'dodenweg' veiliger maken.
Bijna een jaar geleden besloot minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat dat de maximumsnelheid op de weg tussen Kampen en Kampen-Zuid omlaag moest van honderd naar tachtig kilometer per uur en dat er tijdelijke maatregelen genomen worden. Op de lange termijn wordt de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid definitief aangepakt door de weg te verbreden met een extra rijbaan in beide richtingen.
De veiligheidsmaatregelen die nu worden genomen zijn tijdelijk, totdat het traject Kampen – Kampen Zuid definitief wordt verbreed. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onbekend vanwege de stikstofproblematiek.
Tussen Kampen en de Ramspolbrug wordt in 2025/2026 een fysieke rijbaanscheiding aangebracht. De maximum snelheid blijft op dit gedeelte 100 kilometer per uur.
De komende jaren zijn er meerdere werkzaamheden aan de N50 bij Kampen
De komende jaren zijn er meerdere werkzaamheden aan de N50 bij Kampen © Rijkswaterstaat

Verkeersgedrag

Burgemeester Sander de Rouwe liet vorig jaar weten blij te zijn dat er tijdelijke maatregelen worden genomen, maar zei ook dat automobilisten bij zichzelf te rade moeten gaan.
"De weg zelf veroorzaakt meestal geen ongevallen. Wanneer de politie hier komt controleren, houden ze tientallen en soms honderden mensen aan die een mobiele telefoon in de handen hebben. Dat is best ingewikkeld om te zien en te ervaren. Een weg moet compenserende maatregelen hebben maar als mensen een mobieltje belangrijker vinden gaat het toch echt fout. Dat kan gewoon echt niet."

Weg dicht

Vanwege de werkzaamheden is de autoweg tussen de twee aansluitingen de komende weken een aantal keer afgesloten en gedeeltelijk dicht. Zo is de weg vanavond vanaf 19 uur tot morgenvroeg 6 uur afgesloten. Hetzelfde geldt voor 4, 8, 9, 15 en 16 mei. In de weekenden van vrijdag 5 tot en met maandag 8 mei en vrijdag 12 tot en met maandag 15 mei is de weg dicht van 19.30 tot 5.30 uur.
De weg wordt vanaf knooppunt Hattemerbroek en knooppunt Emmeloord richting Kampen afgesloten. Verkeer vanuit Kampen kan wel vanaf aansluiting Kampen-Zuid richting knooppunt Hattemerbroek rijden en vanaf aansluiting Kampen richting Emmeloord. Dit moet voorkomen dat al het verkeer door Kampen en Ens rijdt.

Dodenherdenking

De aannemer werkt ook op donderdag 4 mei. Er wordt vanaf 19.00 uur gewerkt met zo min mogelijk geluid om rekening te houden met de herdenkingsbijeenkomsten. Rond 20.00 uur legt de aannemer de werkzaamheden tijdelijk stil.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.