Nieuws

Stakende AH-medewerkers Zwolle geïntimideerd: "Dit is totaal onacceptabel"

Steeds meer lege schappen bij Albert Heijn door stakingen.
Steeds meer lege schappen bij Albert Heijn door stakingen. © ANP
Vakbonden CNV en FNV zeggen verontrustende berichten te ontvangen van stakende parttimers en uitzendkrachten in de distributiecentra van supermarktketen Albert Heijn. Volgens het CNV worden de stakers geïntimideerd om het werk te hervatten. Albert Heijn ontkent de aantijgingen: "Staken is een recht, dat niet wordt beperkt."
CNV-bestuurder Soraya Faez is woedend over de signalen die de vakbond ontvangt. "Dit is totaal onacceptabel en zowel Albert Heijn als de uitzendbureaus moeten hier per direct een einde aan maken." De grootgrutter zelf meldt via een woordvoerder dat voor uitzendkrachten hetzelfde geldt als voor de vaste medewerkers: "Staken is een recht, dat recht wordt niet beperkt en er zijn geen negatieve consequenties aan verbonden."
Parttimers in dienst van Albert Heijn vertellen de bonden dat ze op een vervelende manier persoonlijk door hun leidinggevenden worden benaderd om weer aan het werk te gaan. "In sommige gevallen worden ze daarvoor zelfs thuis opgezocht", zegt Faez. "Deze en elke andere vorm van intimidatie is ongehoord. Staken is een recht waarop niets valt af te dingen. Albert Heijn moet hier per direct mee stoppen."

Vervelendste taken en ontslag

Uitzendbureaus die medewerkers aan de distributiecentra leveren, maken het volgens Faez zo mogelijk nog bonter. "We horen van uitzendkrachten dat ze worden bedreigd met ontslag als ze niet weer aan het werk gaan." CNV ontvangt ook signalen van mensen die alleen nog maar de vervelendste taken mogen doen als ze niet weer aan het werk gaan. "Dit speelt ook in Zwolle", meldt een CNV-woordvoerder
Wat deze signalen betreft, verwijst Albert Heijn naar de uitzendbureaus waar de grootgrutter mee werkt. "De communicatie met uitzendkrachten verloopt via onze uitzendbureaus met wie wij dagelijks in contact staan en van wie wij weten dat zij ze goed informeren over rechten en plichten", aldus de woordvoerder.

'Totaal onacceptabel'

En dan zijn er volgens de vakbonden ook stakers die bewust foutief worden geïnformeerd over de stakingsuitkering. Die zouden ze pas volgend jaar van de vakbonden krijgen. "Waardoor ze dus per direct in grote financiële problemen zouden komen." CNV-onderhandelaar Faez is furieus over deze manieren van handelen om stakers onder druk te zetten. "Dat is in alle gevallen totaal onacceptabel."
Volgens CNV is de supermarktketen overvallen door de impact van de staking die in eerste instantie tot afgelopen woensdag zou duren. De stakers hebben echter laten weten net zo lang door te gaan als nodig is. Faez: "De gevolgen van de staking zijn daardoor veel groter dan ze ingecalculeerd hadden. Er wordt nu duidelijk geprobeerd die eenheid te breken. Maar het tegenovergestelde is wat er gebeurt. Mensen worden alleen maar bozer en daarmee standvastiger."
De vakbonden eisen dat Albert Heijn en de betreffende uitzendbureaus 'per direct stoppen met hun intimiderende gedrag. Indien nodig dwingen CNF en FNV dat af met juridische stappen.
Eisen vakbonden
CNV en FNV eisen een loonsverhoging voor de distributiemedewerkers om de hoge inflatie te compenseren. Ze vinden dat Albert Heijn veel te weinig loonsverhoging biedt. FNV zet daarom in op een loonstijging van 14,3 procent plus 100 euro bruto per maand. CNV is iets minder uitgesproken, die vakbond wil een verhoging 'met minimaal twee cijfers voor de komma'. Albert Heijn heeft een bod van acht procent neergelegd: zes procent per direct en twee procent per januari 2024.

Bovendien willen de bonden dat de toeslag voor werken op zondag voor nieuwe medewerkers honderd procent van het normale salaris blijft (dus dubbel betaald op zondag). Albert Heijn wil de toeslag verlagen tot vijftig procent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.