Niet één maar twee eeuwenoude punters gevonden in uiterwaarden bij Deventer

In de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer zijn behalve een eeuwenoude punter ook nog de resten gevonden van een andere boot. Archeologen hebben dat dinsdagochtend ontdekt toen ze de punter bloot gingen leggen.

Om wat voor schip het gaat is nog niet duidelijk. De nieuwste vondst ligt nog geen meter van de punter vandaan die een paar dagen gelden is gevonden. Mogelijk duidt dit erop dat de oude wrakken zo'n vijfhonderd jaar geleden zijn gebruikt om een dam aan te leggen in de IJssel. Op diezelfde plek liggen ook grote stapels takken in de grond. Bekend is dat in de periode van de zestiende eeuw op die manier werd geprobeerd om het water in bedwang te houden.

De punter had ooit een lengte van zo'n zes meter. Van de voor- en achterkant is tot nu toe niets meer teruggevonden. Het wrak ligt vlakbij de spoorbrug en is door het uitgraven van een watergeul aan de oppervlakte komen te liggen. Het zal daarom binnenkort worden opgegraven en geborgen. Wat er met het andere wrak gaat gebeuren is nog niet bekend.

Schepen in oude nevengeul

Een paar weken geleden werd er even verderop nog een ander scheepswrak gevonden. Vermoedelijk gaat het om een kogge uit de vijftiende eeuw. In de uiterwaarden bij Deventer wordt een geul gegraven waardoor de IJssel bij hoogwater meer ruimte heeft om het water af te voeren. De schepen liggen in een oude nevengeul die op oude kaarten te zien is.

Meer over dit onderwerp:
Deventer kogge aak Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren